Tööõigus


Küsimus: Kas on mõistlik töölt lahkuda omal soovil või oodata töötervishoiu arsti ettekirjutuse minu mittevastavuse kohta?03.05.2016

Tere! Olen 63-aastane töötav pensionär. Töötan päästeametis päästjana. 6 kuud tagasi paigaldati mulle südamerütmur, millega ma ei vasta l-klassi päästeteenistuja tervisenõuetele. Kas on mõistlik lahkuda töölt omal soovil, nö. pensionile või ootan ära töötervishoiu arsti ettekirjutuse minu tervisenõuetele mittevastavuse kohta? Kas tööandja poolt on ette nähtud mingi kompensatsioon tervisliku seisundi halvenemise pärast?

Vastus: Helena Ilves, nõustamisjurist, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Vastuseks Teie küsimusele selgitame, et töölepingu seadus (TLS) ei näe ette tööandja kompensatsiooni maksmise kohustust olukorras kus töötaja töövõime on vähenenud terviseseisundi tõttu ja töösuhe temaga lõpeb. Küll aga võib tööandja töötajale preemiat või hüvitist maksta, kui ta seda soovib.

Töölepingu lõpetamisel tervislikel põhjustel on oluline see, et kui töötaja ütleb töölepingu üles ise TLS § 91 lg 3 järgi, ei teki tal õigust töötuskindlustushüvitisele.

Juhul kui aga töötervishoiuarst on tuvastanud, et töötaja senisel töökohal töötamine ei ole enam võimalik ning on väljastanud töötajale ka sellekohase tõendi, on töötajal õigus nõuda tööandjalt arsti otsuse alusel enda üleviimist ajutiselt või alaliselt teisele tööle või oma töötingimuste kergendamist. Tõendi saamisel ei või tööandja lubada töötajal tervisele vastunäidustatud tööl töötamist jätkata.

Olukorras kus tööandjal ei ole töötajale teist tööd pakkuda, ega võimalust ka töökohta kohandada või töötingimusi muuta, siis saab kõne alla tulla töölepingu ülesütlemine TLS § 88 lg 1 p 1 alusel. Sellisel juhul ei mängi rolli, kas töötaja on eemal olnud 4 kuud või vähem. Oluline on arsti otsuse olemasolu ning see, et tööandjal pole terviseseisundile vastavat tööd pakkuda. Kui töösuhe lõpetatakse eelpool nimetatud alusel, on töötajal õigus töötuskindlustushüvitisele.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist @ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 ( E-R 9.00-16.30).