Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus teha hoiatus selle eest, kui ma ei ole nõus tegema ületunde?31.05.2016

Tere. Kas tööandjal on õigus esitada hoiatus selle eest, kui ma ei ole nõus tegema ületunde? Töölepingus on kirjas 8 tundi päevas, 40 tundi nädalas.
Nimelt avastavad ülemused alati viimasel hetkel, et miski peab kohe välja minema (olen pakkija) ja minul hakkab siis juba tööpäev läbi saama. Teen aja täis ja lähen ära. Seal on ka teisi inimesi, kes seda tööd oskavad ja veidi hiljem tööle tulevad ning selle ära saaks teha. Tegu ei ole ju ajutise erakorralise vajadusega kui iga päev sama jutuga tullakse? Asi on pigem viletsas töökorralduses? Kas ma pean tõesti iga päev oma plaanid ära jätma, et ülemuste poolset jama lahendada?

Tänan vastuse eest.

Vastus: Anneli Lepik, nõustamisjurist, Tööinspektsioon

Lugupeetud pöörduja,

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 44 lõike 1 kohaselt võivad tööandja ja töötaja kokku leppida, et töötaja kohustub tegema tööd üle kokkulepitud tööaja ehk ületunnitööd.
TLS § 44 lg 4 kohaselt võib tööandja töötajalt vastavalt hea usu põhimõttele nõuda ületunnitöö tegemist tööandja ettevõtte või tegevusega seotud ettenägematute asjaolude tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks. Teisisõnu võib tööandja ületundide tegemist nõuda üksnes eriolukordades, mida ei olnud võimalik ette näha.
Ületundide tegemisest keeldumine tavaolukorras ei saa olla töötajale hoiatuse tegemise ega töötajaga töölepingu lõpetamise aluseks.
Ületunnitöö tegemist ei saa üldjuhul töötajalt nõuda, kui tegemist ei ole tööandja jaoks ettenägematu olukorraga. Seetõttu ei saa tööandja ületunde ka töögraafikusse ette planeerida.

Eeltooduga seonduvalt tuleb lisaks märkida, et TLS § 44 lõiked 6 ja 7 kehtestavad ületunnitöö hüvitamise tingimused ja korra. Tööaja piirangu eesmärgist lähtuvalt tuleb asuda seisukohale, et eelkõige täidab piirang tervisekaitse eesmärki ületunnitöö hüvitamisel vaba aja andmisega ületunnitööga võrdses ulatuses (TLS § 44 lõige 6). Kui tööandja ja töötaja on kokku leppinud ületunnitöö hüvitamise rahas, maksab tööandja ületunnitöö eest töötajale 1,5-kordset töötasu (TLS § 44 lõige 7).

Ületunnitöö tegemisel tuleb silmas pidada, et täidetaks kõiki töölepingu seaduse nõudeid igapäevase ja iganädalase puhkeaja osas.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00 -16.30).