Tööõigus


Küsimus: Kas seadus lubab mingitel tingimustel 6-päevast töönädalat ja seda püsivalt?27.09.2016

Tere, huvitaks selline asi, kas seadus lubab mingil moel 6 päevast töönädalat ja seda püsivalt? Kui jah, siis millistel tingimustel, eriti milliste töötundidega?
Eriti, kui sellisele asjale lisanduvad pühade ajal töötamised?
Lugupidamisega

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seadus annab võimaluse tööaja summeerimiseks. Tööaja summeerimine tähendab eelkõige seda, et tööaeg päevade, nädalate ja/või kuude lõikes varieerub ja tööl käiakse tööajakava alusel. See tähendab, et tööpäevad võivad langeda ka nädalavahetusele ja riigipühadele. Arvestusperioodi lõpuks peab töötajale olema tagatud kokkulepitud tööaeg.

Tööaja summeerimisel on oluline, et tagatud oleks töötaja igapäevane ja -nädalane puhkeaeg ning järgitud oleks üldist tööaja piirangut. Töötajale peab olema tagatud vähemalt 11 tundi järjestikkust puhkeaega 24-tunnise ajavahemiku jooksul (igapäevane puhkeaeg). Tööaja summeerimisel on töötaja iganädalaseks puhkeajaks 36 tundi järjestikkust puhkeaega 7-päevases vahemikus. Üldine tööaja piirmäär koos ületunnitööga on keskmiselt 48 tundi 7-päevase vahemiku kohta kuni 4-kuulise arvestusperioodi jooksul.

Seega on võimalik, et summeeritud tööaja rakendamisel on töötajal ka 6-päevaseid töönädalaid kui puhkeaeg on tagatud.

Lisan, et tööaja summeerimine peab olema töölepingus fikseeritud. Vastasel juhul tööaega summeerida ei saa.

Soovitan Teil lugeda Tööinspektsiooni brošüüri, mis käsitleb summeeritud tööaja arvestusega töötamist: http://www.ti.ee/fileadmin/user_upload/failid/dokumendid/Meedia_ja_statistika/Truekised/Too_ja_puhkeaeg.pdf

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).