Tööõigus


Küsimus: Kas koondamisteatel peab olema kirjas ka koondamisraha maksmise pikkus ja kord?27.09.2016

Kui tööleping lõpetatakse koondamise tõttu ning töölepingu lõpetamises pole kirjas, et töötajale tasutakse koondamishüvitis ühe kuu palga suuruses, kas siis töötajal on õigus nõuda see hiljem sisse (küll on lepingus eraldi kirjas puhkusehüvitise tasumise kord)?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seadus ei eelda, et ülesütlemisavaldusse märgitakse ka töösuhte lõppemisel makstavad hüvitised. Tegemist on pigem hea tavaga, mida ettevõtted praktiseerivad.

Töölepingu seaduse § 100 lg 1 kohaselt on tööandjal kohustus maksta töötajale töösuhte lõppemisel koondamise tõttu hüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.

Seega asjaolu, et tööandja ei ole märkinud koondamishüvitise maksmist ülesütlemisavaldusse, ei võta temalt kohustust seda siiski töösuhte lõppemisel teha.

Kui töösuhe lõppeb, on tööandjal kohustus välja maksta n-ö lõpparve (saamata jäänud töötasu, puhkusehüvitis, koondamishüvitis jne). Lõpparve kohta on õigus küsida ka teatist, kust nähtub, mis summad tööandja töötajale maksnud on. Kui selgub, et tööandja ei ole koondamishüvitist maksnud, on töötajal õigus seda tööandjalt nõuda. Kui tööandja ka siis jätab koondamishüvitise maksmata, on töötajal võimalus pöörduda hüvitise nõudega töövaidluskomisjoni või kohtusse. Töövaidluskomisjoni kaudu saab hüvitist nõuda neli kuud arvates töösuhte lõppemisest.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).