Tööõigus


Küsimus: Kas mul on lapsevanemana õigus nõuda puhkust koolivaheajale, kuigi olemas on kinnitatud puhkusegraafik?27.09.2016

Tere.
Kas mul on õigus lapsevanemana (üks 8-aastane laps) nõuda endale puhkuseaega koolivaheaja ajaks kuigi tööandja poolt on aasta alguses kinnitatud puhkuste graafik? Kas tööandja peab mulle selle võimaldama? Hetkel on minu soovitud ajale määratud kahe kolleegi puhkused, kellest üks pole lapsevanem.

Tervitades

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 69 lg 7 näeb ette soodustatud isikute ringi, kellel on õigus nõuda põhipuhkust endale sobival ajal. Näiteks kui kasvatate 8-aastast last, on Teil õigus põhipuhkusele lapse koolivaheajal.

Puhkusesoovid tuleb esitada tööandjale enne puhkuste ajakava kinnitamist. Tööandja peab soodustatud isiku soovidega arvestama. Kui Te tööandjale oma soove ei esitanud, kehtib ajakavas kokkulepitu.

Kui asusite tööle pärast puhkuste ajakava kinnitamist, siis saate põhipuhkust kasutada endale sobival ajal (isegi enne kuut kuud töötamist, kuna olete soodustatud isik). Oluline on, et teeksite tööandjale avalduse vähemalt 14 kalendripäeva ette. Avaldus peab olema kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (e-kiri, kiri, SMS jne).

Juhul kui jäite sel aastal puhkusesoovide esitamisega hiljaks, tasub Teil aegsasti oma uue aasta põhipuhkuse soovidest tööandjale teada anda. Nii saab tööandja Teie soovidega puhkuste ajakava koostamisel arvestada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).