Tööõigus


Küsimus: Kas tööl käimisel 3 tundi bussi ootamist, mis külmal ajal hakkab tervisele, on alus töölepingu päevapealt lõpetamiseks?21.10.2016

Tere!
Käin linnas tööl, ise elan 18km kaugemal. Kuna endal autot ei ole, siis pean liinibussiga tööl käima. Tööaeg on 8st- 8ni. Bussidega saan liigelda ainult nii, et olen tund varem linnas juba ja tagasi pean bussi ootama 2h. Kuna nüüd on väljas juba jahe ja sellistel aegadel kui bussi ootama pean, pole mujal olla kui väljas, siis hakkab ilm tervisele. Küsimus selline, et kas see on mõjuv põhjus lepingu koheselt lõpetamiseks ja mis tagajärjed sellel on?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 91 lõige 3 kohaselt võib töötaja töölepingu erakorraliselt üles öelda töötaja isikust tuleneval põhjusel, eelkõige kui töötaja terviseseisund või perekondlikud kohustused ei võimalda tal kokkulepitud tööd teha ja tööandja ei võimalda talle sobivat tööd. TLS § 98 lõige 2 kohaselt ei pea töötaja erakorralisest ülesütlemisest tööandjale ette teatama, kui kõiki asjaolusid ja mõlemapoolset huvi arvestades ei või mõistlikult nõuda lepingu jätkamist kokkulepitud tähtaja või etteteatamistähtaja lõppemiseni.

Seega eelkõige tuleks kaaluda, kas antud olukord on erakorraline, s.t seda ei saanud ette näha. Kuna TLS ei kohusta tööandjat korraldama ega hüvitama tööle ja töölt koju sõitu, siis on see tööotsingul töötajale oluline argument. Tööd otsides ja valides kaalub töötaja, kas töö asukoht on mõistlikul kaugusel kodust, kas see võib põhjustada ebaproportsionaalselt suuri rahalisi ja ajalisi kulutusi. Seega olukorda analüüsides pidi töötaja tööd valides teadma töö kaugust ning tööle ja töölt koju saamise võimalusi ning tegemist ei ole erakorralise olukorraga, mis on ootamatu.

Töötajal on võimalik töösuhe igal ajal omal soovil üles öelda TLS § 85 lõige 1 alusel teatades sellest 30 kalendripäeva ette. Kui töötajal on katseaeg, siis on töötajal võimalik töösuhe üles öelda TLS § 86 lõige 1 alusel teatades sellest 15 kalendripäeva ette. Töötaja ei pea nimetatud alustel ülesütlemist põhjendama.

Kui töötaja ütleb töösuhte üles TLS § 91 lõige 3 alusel, siis on tööandjal õigus ülesütlemine töövaidluskomisjonis vaidlustada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).