Tööõigus


Küsimus: Mida teha, kui poe remondi tõttu saadetakse teise linna tööle, aga mul väike laps ja ma ei saa minna?21.10.2016

Töötan kaubanduses 1a ja 2 kuud. Pood läheb laiendamisele, suletakse paariks kuuks, töölised saadetakse teistesse poodidesse üle eesti. Kauplus suletakse ca 14 nov. 2016. Ise olen olnud pikalt haiguslehel, kasvatan üksi 5-aastast last. Umbes selleks ajaks peaks lõppema ka minu leht. Lepingus kirjas töötegemise koht konkreetne asula. Samas on ka lepingus punkt, et vajadusel on tööandjal õigus saata töötaja lähetusse, tasudes selle eest EV kehtiva töölähetuse korra ja määrade ulatuses. Samas pole minul võimalik teistesse piirkondadesse minna, ajaliselt see võimatu. Mis õigused mul on, kas võimalik nõuda mingit rahalist hüvitamist ja leping lõpetada? Siis millal peaksin seda tööandjal ütlema, kas eelnevalt lehe lõpetama või kuidas pean toimima, et saada mingis ulatuses kompensatsiooni või kuidas toimima? Või polegi midagi õigus nõuda ja ise leping üles öelda.
Ette tänades

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 12 kohaselt saab töölepingu tingimusi muuta üksnes poolte kokkuleppel. Üheks oluliselt töölepingu tingimuseks on töötamise asukoht. Kui töölepingu kirjalikus dokumendis on töötamise asukoht kokku lepitud nt asula täpsusega, siis tööandja ei saa seda ühepoolselt muuta.

Kui tööandjal ei ole võimalik pakkuda kokkulepitud tingimustel tööd töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise või töö lõppemise muul juhul, siis on tegemist koondamisega (TLS § 89 lõige 1).

Siiski tuleb märkida, et kuigi Teie kirjeldatud olukorras on küll tegemist töö ümberkorraldamisega, mille käigus ei ole tööandjal pakkuda kokkulepitud tingimustel tööd (kokkulepitud asukohas), püüab tööandja otsida lahendusi. Kuna töö ei lõpe/kao ära, olukord on ajutine, siis on tööandja poolt võimalikud järgmised lahendused:
1) Tööandja ei anna kokkulepitud tingimustel tööd ega tee töö andmiseks vajalikke toiminguid, kuid töötaja on tegemiseks valmis ja töövõimeline, siis tööandja maksab selle perioodi eest keskmist töötasu TLS § 35 alusel.
2) Tööandja võib lähetada töötaja tööülesannete täitmiseks väljapoole töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta (TLS § 21 lõige 1). Tööandja peab küsima töötaja nõusolekut, kui töötajal on alla 3-aastane laps või soovitakse lähetusse saata kauemaks kui 30 järjestikuseks kalendripäevaks (TLS § 21 lõiked 2-3). Tööandja hüvitab lähetuse kulud vastavalt TLS § 40 sätestatule. Näiteks peab tööandja hüvitama sõidukulud lähetuse asukohta.

Üks töötaja või tööandja teeb teisele poolele ülesütlemisavalduse, siis selle saab esitada ka haiguslehel olemise ajal. Kui töösuhe lõpeb haiguslehel olemise ajal, siis haigusleht kestab edasi.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).