Tööõigus


Küsimus: Kas lapsepuhkusel oldud aja eest kogunes kahe aasta eest ka plaanilist puhkust?21.10.2016

Tere! Lapsepuhkus varsti lõpeb, kuid tagasi vanale töökohale ei ole võimalust minna.
Kas ma pean ikka 14 päeva töötama? Kui olin lapsepuhkusel, kas tavaline puhkus kogus (2 aasta eest)?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 62 lõige 2 kohaselt teatab töötaja lapsehoolduspuhkuse katkestamisest (lõpetamisest) 14 kalendripäeva ette. Kui töötaja ei soovi enam tööle naasta, siis võib töötaja töölepingu korraliselt omal soovil igal ajal üles öelda TLS § 85 lõige 1 alusel teatades sellest TLS § 98 lõige 1 kohaselt 30 kalendripäeva ette. Seega kui töötaja ütleb töösuhte üles, siis on ta kohustatud järgima etteteatamistähtaega ning kui lapsehoolduspuhkus on katkestatud, siis peab töötaja sellel perioodil tööl käima (kui töötaja ei viibi sellel perioodil puhkusel või töövõimetuslehel).

Töötaja ja tööandja võivad töösuhte lõpetada ka poolte kokkuleppel TLS § 79 alusel n.ö päevapealt kui mõlemad on sellega nõus.

Kui endist töökohta enam ei ole (kokkulepitud töötingimusi ei ole enam võimalik pakkuda) töömahu vähenemise, töö ümberkorraldamise või töö lõppemise muul juhul, siis on tegemist koondamisolukorraga. Kui tööandja ütleb töösuhte koondamise tõttu üles ilma etteteatamistähtaega järgimata, siis hüvitab tööandja vähem etteteavitatud aja (TLS § 100 lõige 5). Kui tööandja ütleb töösuhte üles, kuid järgib etteteavitamistähtaega ning pakub töötajale kokkulepitud tingimustel tööd, siis peab töötaja sellel perioodil tööl käima.

Töötaja ei teeni põhipuhkust lapsehoolduspuhkusel oldud aja eest (TLS § 68 lõige 2).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).