Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja tohib saata töötajad rekonstrueerimise ajaks 6 kuuks sundpuhkusele, töötaja omal kulul?07.02.2017

Tere. Kevadel kavatsetakse alustada tööl 2 hoone ja staadioni rekonstrueerimisega, need tööd peaksid lõppema sügiseks. Seega vähemalt 6 kuud. Seoses sellega tahetakse meid saata puhkusele omal kulul. Kas on see võimalik ning kui ei, siis kuidas peab käituma tööandja.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seadus loetleb erinevaid puhkuseliike, kusjuures seadus mainib ka kokkuleppel antavat tasustamata puhkust, mis nagu nimigi ütleb on kokkuleppeline. See tähendab, et tööandja ei saa töötajat saata tasustamata puhkusele vaid selles osas peavad pooled kokkuleppele jõudma.

Töölepingu seaduse (TLS) § 35 kohaselt kui tööandjal pole tööd anda, kuid töötaja on töö tegemiseks valmis, peab tööandja maksma keskmist töötasu. Kui see on pika aja vältel ebamõistlik, võib kõne alla tulla ka koondamine. See tähendab, et tööandja ütleb töötaja(te)ga töösuhte erakorraliselt üles kuna töö saab otsa (koondamine, TLS § 89 lg 1). Sellisel juhul peab tööandja kinni pidama etteteatamistähtaegadest (15, 30, 60 või 90 päeva) ning töötaja(te)le tuleb maksta ka koondamishüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30.