Tööõigus


Küsimus: Kas saan ametlikult varem töölt lahkuda, kui olen lapsehoolduspuhkusel töötaja asendaja?08.02.2017

Tere,
asendan töötajat, kes on lapsehoolduspuhkusel. Puhkusel olev töötaja peaks varsti tööle tagasi tulema - see selleks. Aga see on üks põhjusi, miks soovin töölt lahkuda. Leping on ilmselgelt tehtud tähtajaline ehk siis seniks kuni puhkusel olev töötaja tagasi tuleb (lepingus ei ole kirjas kuupäeva). Teatan ette 30 päeva. Kas peaks probleeme tekkima minu lahkumisavaldusega? Kas neil on õigus mind tööl kinni hoida nii kaua kui töötaja tagasi tuleb? Ma ise arvan, et mul on õigus lahkuda. Aga küsin kindluse mõttes :)

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Kui Teiega on sõlmitud tähtajaline tööleping teise töötaja asendamise ajaks, siis teadke, et Teil on võimalik töösuhe korraliselt üles öelda. Selline õigus tuleneb töölepingu seaduse § 85 lg-st 2.

Et töösuhet korrektselt üles öelda, peaksite tegema ülesütlemisavalduse (e-kiri, kiri, SMS vms), kusjuures etteteatamistähtaeg on 30 kalendripäeva. Töösuhte lõppemise kuupäev tasub märkida ka ülesütlemisavaldusse. Kui ütlete töösuhte korraliselt üles ning teatate vähemalt 30 kalendripäeva ette, ei saa keegi Teid n-ö kinni hoida. Töösuhe lõppeb avalduses märgitud kuupäeval.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).