Tööõigus


Küsimus: Kas summeeritud tööajaga töötamisel pean graafikujärgsel riigipühal töötama või saan keeldud?08.02.2017

Tere
Töötan summeeritud tööajaga. Graafikujärgselt langevad osad tööpäevad ka riiklikele pühadele. Küsimus, kas on minul kui töötajal õigus keelduda riiklikel pühadel töötamine? Need, kes käivad tavapäraselt tööl (esmaspäevast reedeni), neil on see päev vaba. Samuti on neil päevadel kinni lasteaed-kool.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Selgitan, et töötaja peab tegema tööd kokkulepitud mahus, kohas ja ajal ning summeeritud tööaja rakendamisel vastavalt tööandja poolt koostatud tööajakavale. Tööajakava alusel töötamisel võivad tööpäevad langeda ka nädalavahetusele või riigipühadele. Riigipühal töötamine tuleb seetõttu täiendavalt ka hüvitada.

Töölepingu seaduse § 45 lg 2 kohaselt peab tööandja maksma töötajale riigipühal töötamise eest kahekordset töötasu. Samuti võib kokku leppida ka riigipühal töötamise hüvitamises vaba ajaga.

Seega kui töötate summeeritud tööajaga, siis peate paratamatult arvestama sellega, et tööpäevad võivad langeda ka riigipühadele või nädalavahetustele ning Teil pole alust töö tegemisest keeldumiseks.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).