Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja saab mind sundida teisele tööle, ma ei saa sellega leppida, kuna mu jalad ei kannata pidevat treppidest käimist?13.02.2017

Tere. Olen olnud ühes asutuses tööl 7 aastat. Nüüd on selline asi, et tööandja tahab sisse viia sellise muudatuse, et peaksin hakkama tööle teises kohas ja ka teistsuguste tööülesannetega. Kuna see mulle tervislikel põhjustel ei sobi (liikumine kolme korruse vahel ja jalatrauma tõttu ei saa treppidest käia, siis pidevalt). Kas mul on üldse võimalik keelduda sellest muudatusest? Või on minu ainus variant lahkuda ja kaotada töökoht? Tööandja on probleemist teadlik ja ütles, et see pole kahjuks tema mure, vaid minu. Praegune töökoht ei kao, tööle hakkaks lihtsalt teine inimene.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Töölepingu seaduse § 12 kohaselt saab kokkulepitud tingimusi muuta poolte kokkuleppel. Kui uus asukoht ning tööülesanded erinevad töölepingus kokkulepitust oluliselt ja tööandja muudatustega nõus pole, võib töötaja muudatustest keelduda. Sellisel juhul peab tööandja andma kokkulepitud tingimustel tööd või kui see pole võimalik, tuleb töötaja koondada, kuna kokkulepitud tingimustel saab töö otsa.

Kui aga muudatused mahuvad töölepingu sõlmimisel tehtud kokkulepetesse, nt töö tegemise koht on kokku lepitud kohaliku omavalitsuse üksuse täpsusega ja uus töökoht jääb sinna sisse või tööülesanded on töö iseloomu arvestades samad, peaks töötaja võtma oma terviseseisundi kohta arstitõendi ning paluma sellel alusel endale kergemat tööd. Kui terviseseisundile vastavat tööd pole, saavad pooled töösuhte töötaja tervise tõttu üles öelda või poolte kokkuleppel lõpetada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).