Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus 7 enam puhatud päeva "kinni pidada" minu põhipuhkusest?15.02.2017

Olen suviti kasutanud (5 aastat) tasustamata puhkust lisaks põhipuhkusele. Tööandja sõnul on nüüd mul tänu tasustamata puhkusele tekkinud nn miinuspäevad, 7 päeva. Tööandja on andnud mulle puhkust täies mahus ja ei ole tasustamata puhkusepäevi maha arvestanud. Kas tööandjal on õigus need 7 päeva korraga kinni pidada minu põhipuhkusest?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Tasustamata puhkust töölepingu seadus otseselt ei reguleeri. Seadus mainib üksnes seda, et tasustamata puhkust antakse kokkuleppel.

Töötajal on õigus vähemalt 28-kalendripäevasele põhipuhkusele. Põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka arvestatakse lisaks töötatud ajale ajutise töövõimetuse aeg, puhkuse aeg (välja arvatud lapsehoolduspuhkuse ja poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg), töötajate esindamise aeg ning muu aeg, milles pooled on kokku leppinud. Seda, palju töötaja aastas põhipuhkust teenib, arvestatakse järgmiselt: töösuhte kalendripäevad kalendriaastas, mil töötaja ei ole lapsehoolduspuhkusel, ajateenistuses või tasustamata puhkusel, tuleb jagada aasta kalendripäevade arvuga (365) ja korrutada kokkulepitud põhipuhkuse kestusega (28).

See tähendab, et kui töötaja kasutab kokkuleppel tasustamata puhkust, siis tema põhipuhkus väheneb, sest selle aja eest ei teeni põhipuhkust.

Kui Teil ei olnud eraldi kokkulepet, et tasustamata puhkuse ajal teenite samuti põhipuhkust, siis arvestage et tasustamata puhkuse arvelt põhipuhkuse aeg väheneb. Näiteks kui töötaja kasutab tasustamata puhkust kuu aega, väheneb tema 28 kalendripäevane põhipuhkus 2,33 päeva võrra, s.t, et nädal tasustamata puhkust vähendab põhipuhkust poole päeva võrra.

Seega ei saa põhipuhkusest jämedalt lahutada kasutatud tasustamata puhkuse päevi (28 põhipuhkuse päeva miinus 7 tasustamata puhkuse päeva) vaid välja tuleb arvestada see, mitu puhkusepäeva jääb tasustamata puhkuse tõttu välja teenimata.

Kui töösuhte lõppedes selgub, et töötaja on saanud puhkust enam, kui ta on välja teeninud, on tööandjal õigus pidada töötaja n-ö lõpparvest enammakstud puhkusetasu tagasi.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).