Tööõigus


Küsimus: Lapsehoolduspuhkuselt naasmine enne lapse 3-aastaseks saamist16.09.2011

Tere!
Soovin naasta lapsehoolduspuhkuselt tagasi tööle, laps saab kohe kolme aastaseks.
Minu töökoht on alles, kuid seda täidab inimene, kellel on tähtajatu leping konkreetse ametikoha peale. Ka minul on tööandjaga tähtajatu leping sama ametikoha peale. Tööandja ütles, et tal ei ole mulle tööd pakkuda, sest mahud seda ei võimalda ja ma naasen tööle vahetult enne lapse 3-aastaseks saamist, siis ta ei saa mind ka otseselt koondada, sest ei ole kriteeriume, mille alusel näidata, et olen vähem pädeval, kui käesolev töötaja. Pakuti võimalust "kokkuleppel loobuda", saada tööandjapoolsed kompensatsioonid ja koondamishüvitis, kuid seetõttu jääda ilma Töötukassapoolsetest töötuskindlustushüvitisest.
Milline on aga stsenaarium, kui soov oleks naasta tööle vahetult peale lapse 3-aastaseks saamist? Kas tööandja saab mind siis koondada nii, et mul tekkiks õiguslik alus ka töötuskindlustushüvitisele.
Tööstaaž firmas on 9 aastat.

Ette tänades ja lugupidamisega, H

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Nii Teile kui tööandjale oleks kasulikum koondamine peale Teie lapse 3-aastaseks saamist TLS § 89 lg 1 alusel. Tööandja pääseb täiendavatest "kokkuleppe" kuludest, kui need oleksid ületanud seadusejärgse koondamishüvitise ja Teile jääb õigus Töötukassa poolsele hüvitisele.
Soovin Teile edu uue töökoha leidmisel. Väikese abi, mida vältida CV koostamisel, leiate siit:
http://www.metiabi.eu/index.php/et/arvamuslugu

Lugupidamisega:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu