Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus paigaldada poodi turvakaameraid ilma töötajate nõusolekuta?28.02.2017

Tööandjal on plaan paigaldada meie kauplusesse turvakaamerad. Need peaksid saatma live-pilti ka välisriiki, kus on meie kaupluse emafirma ning seda live-pilti saaksime ka meie ning tema igal hetkel vaadata. Kas tal on õigus paigaldada kaamerad, kui meie kollektiivist pole vähemalt 1 sellega nõus? Lisaks tundub tema käitumisviisist, et ta soovib neid kaameraid meie töö jälgimiseks, mitte varaste tabamiseks.
Just see live-pildi saatmine välisriiki tekitab lisaküsimusi. Kas see on üldse seadusega kooskõlas?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 28 lõige 2 punkt 11 kohaselt on tööandja kohustatud austama töötaja privaatsust ja kontrollima töökohustuste täitmist viisil, mis ei riku töötaja põhiõigusi. Lisaks sätestab isikuandmete kaitse seadus (IKS) § 14 lõige 3, et jälgimisseadmestiku kasutamine ei või kahjustada ülemääraselt vaatevälja jäävate isikute, sh ka töötajate, õigustatud huve.

IKS § 6 kohaselt peab jälgimisseadmestiku kasutamisel järgima eesmärgipärasuse, informeerituse ja minimaalsuse põhimõtet. Lisaks tuleb töötajaid IKS § 15 kohaselt andmete kogumisest, sh jälgimisseadmestiku kasutamisest ka teavitada. Töötajate nõusolek pole vajalik.

Lisame, et kaamerate paigalduse eesmärgiks tööruumides ei saa olla töötegemise jälgimine. IKS ei reguleeri kaamera live-pildi välismaale kuvamist. Oluline on teadmine, kes andmeid töötleb ning miks.

Põhjalikumalt saate isikuandmete kasutamisest, sh jälgimisseadmestiku kasutamisest töösuhetes lugeda Andmekaitse Inspektsiooni kodulehelt:
http://www.aki.ee/sites/www.aki.ee/files/elfinder/article_files/kaamerate%20juhis%20(01.07.2016).pdf

Täiendava informatsiooni saamiseks võite pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole: http://www.aki.ee/et/inspektsioon/kontaktid-nouandetelefon.