Tööõigus


Küsimus: Kui kaua olen kohustatud tasuta tööl käima kuna palka ei saa õigeaegselt ja omanik keeldub pankroti väljakuulutamisest?01.03.2017

Tere! Jaanuari töötasu hilines (palgast maksti 27.02. seisuga veidi vähem kui pool tegelikust töötasust). Restoran ilmselgelt pankroti äärel ning ei ole loota ka veebruari palga tasumist õigeaegselt. Kuidas toimida? Kui kaua olen kohustatud tasuta tööl käima kui omanik keeldub pankroti väljakuulutamisest?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 28 lg 2 p 2 kohaselt on tööandja kohustatud maksma töö eest töötasu kokkulepitud tingimustel ja ajal.

Kui tööandja seda ei tee ja olete veendunud, et ta ei tee seda ka tulevikus ning soovite loobuda oma kohustuste täitmisest (teha tööd), siis peaksite tööandjat hoiatama. Hoiatuse mõte on see, et tööandja teaks, et seniks kuni ta oma töölepingust tulenevaid kohustusi ei täida, ei täida neid ka töötaja. Hoiatus tuleks teha kirjalikult või nt e-kirja teel.

Lisan, et hoiatada (ehk anda võimalus rikkumise lõpetamiseks) tuleks ka siis, kui tööandja oma kohustusi ei täida ja töötaja on sunnitud töösuhte sellepärast erakorraliselt üles ütlema. Töölepingu seaduse § 91 lg 2 annab võimaluse töösuhte erakorraliselt üles öelda juhul, kui tööandja oma töölepingust tulenevaid kohustusi ei täida (nt viivitab oluliselt töötasu maksmisega).

Kui tööandja ka pärast hoiatust oma kohustusi ei täida ning töötaja soovibki töösuhet erakorraliselt üles öelda, siis tuleb ülesütlemisavalduses kindlasti põhjendada, mis on need asjaolud ja tööandjapoolsed rikkumised, mis takistavad töösuhte jätkamist.

Kui tööandja töötajale töötasu ei maksa, on töötajal võimalus pöörduda saamata jäänud töötasu nõudega töövaidluskomisjoni või kohtusse. Lisaks on töötajal õigus nõuda iga viivitatud päeva eest viivist (0,022% päevas). Töövaidluskomisjonile esitatava avalduse vormi leiate siit: http://www.ti.ee/est/toosuhted-toovaidlus/toovaidluste-lahendamine/avalduse-esitamine-toovaidluskomisjonile/.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).