Tööõigus


Küsimus: Kas õppepuhkust võin taotleda nii, et nädalavahetused jätan välja?09.03.2017

Tere, käin õppimas täiskasvanute gümnaasiumis 12. klassis, see on e-õpe ja koolipäevad on igal laupäeval. Esitasin tööandjale avalduse õppepuhkuse jaoks. Avaldusele kirjutasin perioodid, esmaspäevast reedeni, aga jätsin välja nädalavahetused. Talle see ei meeldinud. Kuna mul on tulemas eksamid ja konsultatsioonid ning on vaja hakata tegelema praktilise tööga, siis mulle sobib esmaspäevast reedeni. Kusagilt lugesin, et õppija saab ise vabalt valida mis päevi ta tahab. Sooviksin teada enda õigusi seosed õppepuhkusega ja kas ma pean hakkama tõestama, mis ma õppepuhkuse päevadel teen, kas on siis kool või õpin iseseisvalt kodus. Avaldusele lisasin ka kooli tõendi, et õpin, aga tööandja tahab iga minu avaldusse lisatud perioodi kohta koolist vastavat tõestust, et just siis on vaja? Kas minul kui 12. klassi õpilasel on ettenähtud 20 tasustatud ja 10 tasustamata kalendripäeva õppepuhkust või saan 12. klassi lõpetamiseks taotleda 15 tasustatud lisapäeva tasemetöö lõpetamiseks?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Täiskasvanute koolituse seaduse § 13 lg 1 sätestab, et töötajale antakse tema taotluse ning õppeasutuse teatise alusel tasemeõppes või täienduskoolitusasutuse pidaja läbiviidavas täienduskoolituses osalemiseks õppepuhkust kuni 30 kalendripäeva kalendriaasta jooksul. Täiskasvanute gümnaasiumis keskhariduse omandamine on oma olemuselt tasemeõpe. Tasemeõppes ja tööalase enesetäiendamise eesmärgil täienduskoolituses osalemiseks antud õppepuhkuse ajal makstakse töötajale keskmist kalendripäevapõhist õppepuhkusetasu 20 kalendripäeva eest. Ülejäänud 10 päeva on tasustamata puhkus. Lisaks on töötajal võimalus kasutada 15 kalendripäeva õppepuhkust tasemeõppe lõpetamiseks.

Õppepuhkust antakse töötaja avalduse alusel, mis peab olema esitatud vähemalt 14 kalendripäeva enne õppepuhkusele jäämist. Avaldus peab olema kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ehk töötaja võib teatise saata ka näiteks e-kirja teel. Lisaks avaldusele peab töötaja esitama õppepuhkuse taotlemiseks ka õppeasutuse teatise.

Tööandjal on õigus keelduda õppepuhkuse andmisest kui õppepuhkuse päev või järjestikused õppepuhkuse päevad langevad üksnes töötaja puhkepäevadele.

Kui töötaja on tööandjale teinud avalduse vähemalt 14 kalendripäeva ette, edastanud õppeasutuse teatise ning palunud õppepuhkust tööpäevadel, siis pole tööandjal alust õppepuhkuse andmisest keelduda. Õppepuhkust võib kasutada ka iseseisvaks tööks (näiteks eksamiteks valmistumiseks).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).