Tööõigus


Küsimus: Kas puhkusepäevad on võimalik ära kasutada enne dekreeti jäämist ja mis saab siis teisest põhipuhkuse poolest?16.03.2017

Soovin saada teavet puhkuste kohta.
Olen töötanud praeguse tööandja juures alates 24.04.14.
2016 aasta lõpus sain teada, et olen lapseootel. Dekreeti mineku ajaks määrati 20.04.17 (70 päeva enne eeldatavat tähtaega). Eelmine aasta sai paika pandud ka 2017 aasta põhipuhkused, mis said kinnitatud jaanuaris. Esimene osa (14 päeva) on 27.02-13.03.17 ja teine osa (14 päeva) jääb septembrisse. Saan aru, et ka dekreedis olles koguneb puhkusepäevi. Sealt ka minu küsimus. Kas need puhkusepäevad on võimalik ära kasutada enne dekreeti jäämist ja mis saab teisest põhipuhkuse poolest?

Ette tänades

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui puhkused pandi puhkuste ajakavaga paika, siis tuleb puhkust kasutada vastavalt puhkuste ajakavale. Üksnes juhul, kui töötaja ei olnud puhkuste ajakava koostamisel ja kinnitamisel oma rasedusest teadlik, tekib töötajal õigus nõuda puhkust vahetult enne rasedus- ja sünnituspuhkust.

Põhipuhkust võib lapseootel töötaja nõuda täies mahus (s.o vähemalt 28 kalendripäeva). Oluline on aga mõista, et töötaja lapsehoolduspuhkuse aja eest puhkust ei teeni, mis tähendab sisuliselt seda, et kui töötaja kasutab ära puhkuse täies mahus, jääb ta puhkusega n-ö miinusesse ning peab töösuhte lõppemisel tööandjale enamkasutatud puhkuse eest tasu tagasi maksma. Teie näite puhul kui jääte umbkaudu juuni lõpus lapsehoolduspuhkusele, teenite selle kalendriaasta eest üksnes ~14 kalendripäeva puhkust, mis tähendab, et kui puhkate enne rasedus- ja sünnituspuhkust kogu põhipuhkuse ära, peate tööandjale 14 päeva puhkusetasu töösuhte lõppemisel tagasi maksma.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).