Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus suunata mind koolitusele ja nõuda, et käin koolis oma vabast ajast ning enda kulul?31.03.2017

Tööandja pani mind 2 aastat kestvale kursusele, mis on seotud tööalaga, millel töötan. Mulle rääkis, et koolituse maksumus on u. 2000 eurot, kuid esimesel koolipäeval öeldi kohe, et see kursus on tasuta. Ka ei teavitanud tööandja mind enne kursuse aega, selle ajalisest kestusest (varasemalt käisid töökaaslased sellel kursusel 1 aasta). Enne koolituse algust räägiti ka, et peale minu tulevad veel mõned töökaaslased sellele kursusele, kuid nüüd olen ainuke.
Sooviksin küsida, et kas tööandjal on õigus nõuda, et käin koolis oma vabast ajast ning enda kulul (edasi-tagasi sõit) ja mitte maksta mulle koolis oldud tundide eest, kui kooli nö. saatis mind tööandja ise? Kui koolipäev langeb kokku tööpäevaga, siis nõuab tööandja, et teeksin päeva tagasi. Aga kui kooli pani just tööandja ise ja see on seotud erialaga, kas siis ei pea tööandja laskma mul koolis käia end täiendamas nii, et maksab mulle koolis oldud tundide eest töötasu ja ka minu muud kulud korvab?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Tööandja otsustatud ja korraldatud koolituse puhul on tegemist tööandja antud ülesannete täitmisega ning tööandja peab koolituse aja eest maksma töötajale keskmist tööpäevatasu ja hüvitama kõik koolitusega seotud kulud (töölepingu seadus § 28 lg 2 p 5).

Kui koolitusel osalemine on vabatahtlik, siis võivad pooled kokku leppida, kas ja kuidas hüvitatakse koolitusega kaasnevad kulud.

Kui koolitus toimub aga töötaja initsiatiivil, on töötajal õigus kasutada õppepuhkust, millest tööandja peab 20 päeva hüvitama juhul, kui koolitus on tööalane.

Seega kui tööandja on saatnud Teid koolitusele ning see ei ole Teie jaoks vabatahtlik, on tööandjal kohustus koolitusega kaasnevad kulud hüvitada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).