Tööõigus


Küsimus: Kuisad arvestatakse normtunde puhkuse ajal, kui inimene käib graafiku järgi tööl ka nädalavahetusel?05.04.2017

Tere
Märtsikuu normtunnid olid 184h, minu töötaja puhkas 4 päeva, neist kaks sattusid nädalavahetuse peale. Mina saatsin raamatupidamisse graafiku, kus märkisin selle inimese normtundideks 152 h.
Raamatupidamine tegi paranduse ja ütles, et selle inimese normtunnid on selles kuus 168h, sest nädalavahetuse päevad ei pidavat normtundide arvestusse sisse minema.
Minu jaoks ei tundu see loogiline, kui inimene poleks puhanud, siis oleks ta need neli päeva tööl olnud ka, nädalavahetusel.
Kuisad siis arvestatakse norm tunde puhkuseajal, kui inimene käib graafiku järgi tööl ka nädalavahetusel?

Tänud vastuse eest.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui töötaja jääb puhkusele siis, kui tööajakava on juba kinnitatud, väheneb kalendaarne tööaeg nende tundide võrra, mis ulatuses töötaja oleks pidanud tööajakava järgi töötama. Näiteks kui tööajakava kohaselt oleks pidanud töötaja laupäeval, 1. aprillil 12 tundi töötama, kuid ta jäi sel ajal puhkusele, väheneks tema aprilli (mitte märtsi) tööajanorm puhkuse arvelt 12 tunni võrra.

Kui tööajakava pole tehtud, siis arvestatakse töötaja kalendaarset tööaega kalendaarsete tööpäevade (E-R, v.a riigipühad) järgi. Ehk kui täistööajaga töötav töötaja puhkas nt 30.03-02.04, väheneb tema kalendaarne tööaeg märtsis 2x8=16 tunni võrra. Aprillis kalendaarne tööaeg ei vähene.

Samast loogikast on lähtunud ka Riigikohus: 3-2-1-143-15.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).