Tööõigus


Küsimus: Kuidas peab tööandja käituma, kui töötaja on võtnud õppepuhkuse aga koolis ei käi?10.04.2017

Tere

soovin teada, kuidas tuleb tööandjal käituda, kui töötaja on toonud koolist teate õppimise kohta ja kirjutanud avalduse õppepuhkuse saamiseks. Tööandja on arvestanud sellega ja on andnud keskmise töötasuga õppepuhkust. Nüüd on selgunud, et töötaja ei ole käinud koolis. Kooli teatel olid kirjas õppetöö toimumise ajad, mille alusel sai töötaja vabad päevad. Tänaseks on nii, et töötaja ei ole käinud tööl ega koolis aga päevad on tööandja maksnud?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Täiskasvanute koolituse seadus ei piiritle, millises vormis õppes osalemiseks võib õppepuhkust võtta. See tähendab, et õppepuhkust võib võtta nii kontaktõppe, praktika kuid ka näiteks iseseisva töö jaoks. See, et töötaja ei võta tundidest osa, ei välista iseseisvat õppimist. Õppetööst puudumist ja puudumise tagajärgi reguleerib kool sisemiselt ise.

Kui tööandja leiab, et töötaja pole õppepuhkust eesmärgipäraselt kasutanud ning soovib töötajat hoiatada või näiteks puhkusetasu tagasi nõuda, siis tuleb arvestada, et vaidluse korral on tõenäoliselt keeruline tõendada, et töötaja ei teinud nt iseseisvat tööd. Kui õppepuhkuse andmiseks olevad nõuded (koolitõend, avaldus) on täidetud, siis tuleb õppepuhkust anda (ja see tasustada), vaatamata sellele, kas töötaja osaleb õppetöös või töötab iseseisvalt.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et õppepuhkuse küsimisel ja andmisel jõuame jällegi töösuhte põhitõdedeni, milleks on mõistlikkus, heauskne käitumine ja teise poole huvidega arvestamine.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).