Tööõigus


Küsimus: Kas olen kohustatud tagasi maksma koolituskulud, kui selle kohta oli suuline kokkulepe, aga kirjalikku lepingut mitte?12.04.2017

Veebruaris 2016 käisin koolitusel, tööandjaga oli suuline kokkulepe, et kui ma lahkun töölt 2 aasta jooksul pärast koolitust, siis pean koolituskulud hüvitama. Nüüd, 10 kuud enne 2-aastase perioodi lõppu, soovin töölt lahkuda.
Kas mul on õigus keelduda koolituskulude hüvitamisest, kui pole sõlmitud kirjalikku lepingut ja ma seda tagantjärgi pole nõus sõlmima?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse § 34 alusel on loodud võimalus leppida kokku koolituskulude hüvitamises. Kokkuleppe sisuks on tööandja kohustus hüvitada töötajale kokkulepitud koolitus ja töötaja kohustus töötada tööandja juures teatud siduvusaja jooksul.

Kokkuleppe sõlmimine on õigustatud, kui tegemist ei ole koolitusega, mida tööandja peab töötajale tagama ja kulud ületavad tavapäraseid koolituskulusid. Näiteks tuleb suuremahulise ja spetsiifilise koolituse puhul koolituskulude kokkuleppe sõlmimist pidada õigustatuks.

Kehtiv on kirjalik koolituskulude hüvitamise kokkulepe, milles on ära näidatud koolituse sisu ja kulud, samuti ei tohi kokkuleppe siduvusaeg ületada 3 aastat ning siduvusaeg ei tohi olla koolituskulusid arvestades ebamõistlikult pikk.

Seega kui koolituskulude hüvitamise osas kirjalikku kokkulepet pole, siis on kokkulepe tühine.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).