Tööõigus


Küsimus: Lahkun töölt, kuid kuidas lõpetada töösuhe?26.09.2011

Tere.
Mure järgmine:
Olen töötanud samas firmas 4 aastat. Viimasel ajal on tehtud mitmeid koondamisi ja omaniku soov oleks, et kõik järelejäänud inimesed oleksid universaalsed. Saan temast selles mõttes aru. Kui firmasse tööle tulin, tulin konkreetselt laotöö peale. Enne sekretäri koondamist küsiti, kas oleksin nõus osa tema tööst tegema. Vastasin eitavalt ja ka põhjendasin seda. Esiteks mulle see ei meeldi ja teiseks kuna mul omalgi ülesandeid, mida teha, siis jookseks kõik kokku. Ühel hommikul kui sekretäri enam ei olnud, suunati kõik firma kõned mulle, kuigi ma ei olnud sellega nõus ja plus sain veel mingeid ülesandeid. Ühesõnaga ma ei ole enam selle tööga rahul ja tahaksin firmast lahkuda.
Kas mul on õigus leping lõpetada mingi punktiga, et tööandja rikkus lepingut vms. See töö lihtsalt määriti mulle pähe, kuigi ma nõus ei olnud. Firmast lahkun nii või naa, aga ise kirjutades lahkumisavalduse, ei saa ma hüvitist.
Ja kui kirjutada sellise punktiga avaldus, millest rääkisin, siis kas töötuskindlustust hakkan saama või mitte ja kui kaua ma pean sellest ette teatama või veel tööl käima?
Muidugi võiksin paluda lasta ennast koondada, aga teaksin juba seda reaktsiooni ette. Ja see ei oleks ilus.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Kahjuks on Teie küsimuses toodud olukorra kirjeldus liiga umbmäärane, et täpset vastust anda. Olulist rolli omab see, millises vormis Teile sekretäri tööülesandeid pakuti, kas on fikseeritud Teie keeldumine, kui pikalt olete sellest hoolimata täitnud lisaülesandeid ja kas selle eest ka lisatasu on makstud?
Reeglina on töötaja kohustatud tegema ainult töölepingujärgset tööd, kui eriolukorrad, mida ei olnud võimalik ette näha, välja arvata. Olete aga lisatöö ilma protesteerimata vastu võtnud ja seda vähemalt 4 kuud teinud, siis võidakse seda Teie faktilisest käitumisest tingituna lugeda juba töölepingu muudatuseks, millega vaikimisi nõustusite.
Soovitan Teil kokku koguda kõikvõimalikud tõendid ja seejärel minna tööõigusalasele konsultatsioonile.
Õigeid otsuseid soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu