Tööõigus


Küsimus: Kas uus firma, kes hakkab nüüd meie asemel teenust pakkuma, on kohustatud vanadele koondatavatele töötajatele tööd pakkuma?24.04.2017

Tere. Töötan hetkel lasteaia köögis abitöölisena. 1.aug. saab 5 aastat seal olnud, ehk olen nö lasteaia palgal - lasteaed annab töö. Kuid nüüd selgus, et tuleb uus firma kööki majandama ja meiega lõpetatakse lepingud seoses koondamisega. Uus firma alustab 1.augustil töötamist. Kuidas arvestatakse minu koondamishüvitist - kas kuni 5a? Olen olnud osa-ajaga kuna ei suuda teha 8h tööpäevi (töövõimetus 60%+keskmine liikumispuue). Ülejäänud said tegelikult juba mitu päeva tagasi koondamisteate, ka minust vähema staažiga, kuid mulle pole veel midagi teatatud - uurin asja vaikselt ette. Kas uus sissetulev firma on kohustatud meile "vanadele" olijatele tööd pakkuma?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui uue teenusepakkuja tulekuga tekib olukord, kus kõikidele töötajatele tööd ei jagu, saame rääkida koondamisolukorrast. See tähendab, et töötaja, kellele tööd pole anda, tuleb koondada koos sinna juurde kuuluvate hüvitistega ja etteteatamistähtajaga.

Töötaja tööstaaži arvestatakse ülesütlemisavalduse hetkest ehk kui Te saate ülesütlemisavalduse enne 1. augustit, on etteteatamistähtaeg 30 kalendripäeva. Kui aga pärast 1. augustit, siis 60 kalendripäeva. Kui tööandjal pole võimalik etteteatamistähtaegu järgida, saab töösuhte üles öelda ka lühema etteteatamisega, kuid vähem etteteatatud aeg tuleb töötajale kindlasti hüvitada. Lisaks peab tööandja koondamise korral maksma koondamishüvitist ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.

Nendel, kellele uue teenusepakkuja tulekul töö alles jääb, koondamist ei toimu ning töö jätkub töölepingus kokkulepitud tingimustel. Muutub üksnes tööandja.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).