Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal oli kohustus mind ka varem informeerida, et minu töös on puudusi, või võib kohe lepingu lõpetada?24.04.2017

Tere!
Töötan kolmandat kuud klienditeenindaja-koka abina. Hakkasin kahtlustama, et tööandja otsib minu asemele uut töötajat, kuna ühel päeval öeldi mulle, et mind pole ülejärgmisel päeval tööle vaja ning hiljem selgus, et minu asemel käis keegi uus. Avastasin, et üleval oli uus töökuulutus sellele kohale juba märtsikuu keskpaigast. Täna siis saingi kirja, et tööandja soovib lepingu lõpetada, kuna on klientidelt saanud tagasisidet klienditeeninduse kehva kvaliteedi kohta ning kokad ei olnud minu tööpanusega rahul. Kusjuures enne tänast ei maininud mulle keegi, et minu tööpanusega rahul ei olda, mistõttu ei olnud mul võimalust ennast parandada. Kas tööandjal oli kohustus mind hoiatada enne töölepingu lõpetamist ning kas ma saan kuidagi vaidlustada tema soovi?
Lisaks sellele on olnud mitu juhust, kui tööandja ütles mulle, et tol nädalal minu abi vaja ei ole (st mul ei ole vaja tööle minna). Töölepingus ei ole kirjas, et nii teha võib. Nende päevade eest mingit tasu ma ei saanud. Kas mul on õigus nende eest nüüd tasu välja nõuda, kui varem ma ei protesteerinud?
Ette tänades

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Eeldan, et olete veel katseajal. Katseaeg on aeg, kui pooled hindavad töötaja-töö sobivust. Tööandja hindab töötaja töökogemust, oskuseid, teadmisi, tööle sobivust jne.

Kui tööandja ütleb töösuhte üles, kuna töötaja ei täida katseaja eesmärki, siis seadus eelnevat hoiatamist ei eelda. Seadus eeldab hoiatusi üldjuhul siis, kui töötajaga öeldakse töösuhe üles kohustuste vm rikkumiste tõttu.

Kui tööandja ütleb Teiega töösuhte üles katseaja eesmärgi mittetäitmise tõttu ning leiate, et see pole põhjendatud, on Teil võimalus ülesütlemine töövaidlusorganis vaidlustada. Seda saate teha 30 kalendripäeva jooksul ülesütlemisavalduse saamisest.

Tööandja peab andma töötajale kokkulepitud ulatuses tööd ja maksma kokkulepitud töötasu. Kui arvestusperioodi või töösuhte lõpus selgub, et tööandja on andnud vähem tööd, kui kokku lepitud, tuleb n-ö alatunnid kinni maksta (keskmise töötasuga).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).