Tööõigus


Küsimus: Kuhu pöörduda ja kuidas tegutseda kui tööandja ei taha maksta ametlikult palka, vaid maksab nö ümbrikupalka?04.05.2017

Tere, kuhu ma peaksin pöörduma ja tegutsema kui tööandja ei taha maksta ametlikult palka, vaid maksab nö ümbrikupalka?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja maksma ja kinni pidama töötasult maksud ja maksed (tulumaks, sotsiaalmaks, töötuskindlustusmakse ja kohustuslik kogumispensioni makse). Töötamine peab olema kajastatud ka töötamise registris. Seega tööle asumisel peaks esmane olema see, et kontrollite, kas olete töötamise registrisse kantud. Seda saate kontrollida e-maksuametis.

Maksude maksmata jätmine võib töötajale kaasa tuua kahju tekkimise. Kui tööandja jätab maksud deklareerimata, ei teki töötajal ravikindlustust ning lisaks ei teeni töötaja pensionistaaži, kaob töötuna võimalus töösukindlustushüvitisele jne.

Kui avastate tööl olles, et tööandja pole Teie pealt makse maksnud, peaksite kindlasti tööandjalt pärima, milles asi ning paluma rikkumine lõpetada. Kui tööandja jätkuvalt oma kohustusi rikub, tuleb kõne alla töösuhte korraline või erakorraline ülesütlemine.

Kui tööandja ei maksa töötaja töötasult makse ja töötajal tekib sellest kahju, siis on töötajal õigus pöörduda kahjunõudega kohtusse.

Tööandja poolt Teie töötasult maksude maksmata jätmisest ning võimalikest maksuseaduste rikkumistest on Teil võimalus informeerida Maksu- ja Tolliametit. Täpsem info Maksu- ja Tolliameti veebilehel: https://www.emta.ee/et/ariklient/maksukorraldus-maksude-tasumine/mida-saate-teha-et-teie-maksuasjad-oleksid-korras.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).