Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus oma teise ettevõtte töötajale väljastada meie firma töötajate andmed?09.05.2017

Tere. Meie majas töötab inimene, kes otseselt meie firmaga ei ole seotud, kuid on tööle võetud meie tööandjaga aga tema teise firma nimele. Kas tööandjal on õigus väljastada mind puudutavaid andmeid antud isikule? Antud isik on meie tööandja teises ettevõtes arengujuht ja meie firmaga tal tööleping puudu, kuid muudab meie ametijuhendeid ja korraldab ümber töötajate tööd. Kas seda võib lugeda minu andmete rikkumiseks ja kas tööandjal on õigus oma teise ettevõtte töötavale isikule väljastada meie firma töötajate andmed? Kui mitte, siis millisel moel tööandja hüvitab mulle minu isiklike andmete väljastamist teistele isikutele?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Isikuandmete kaitse seaduse (IKS) kohaselt võib isikuandmeid edastada ettevõtte välistele isikutele, kui neil on volitus. IKS §-st 7 tuleneb, et volitatud töötleja on ettevõtteväline juriidiline või füüsiline isik, kes töötleb andmeid ettevõttega sõlmitud lepingu alusel, järgides ettevõttelt saadud juhiseid ja nõudeid.

IKS § 19 lg 1 p 5 kohaselt on töötajal õigus teada saada, kellele tema isikuandmeid on edastatud.

Seega tingimusel, et kolmandal isikul on volitus tööga seotud isikuandmete töötlemiseks ning ta jälgib isikuandmete töötlemisega seotud nõudeid, on seadus täidetud.

Täiendavalt saate lugeda Andmekaitse Inspektsiooni juhendmaterjalist: http://www.aki.ee/sites/www.aki.ee/files/elfinder/article_files/Isikuandmed%20t%C3%B6%C3%B6suhetes%20juhendmaterjal26%2005%202014.pdf.

Täpsustavate küsimuste korral soovitan pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole e-posti aadressil info@aki.ee või telefoninumbril 627 4144 (E, T, K, R 10–12 ja 14–16 ja N 10–12 ja 14–15).