Tööõigus


Küsimus: Kas täieliku töövõimetuse korral on haiguslehte vaja või mitte?09.05.2017

Tere!
Kõrvalnähuna peale keemiaravi sain endale keskmise puude ja täieliku töövõimetuse kuni jaanuar 2018. Tahaksingi selle ajani kodus olla ja taastuda. Perearst arvab, et kui mul on täielik töövõimetus, siis ei ole mul haiguslehte vajagi, ta ei taha eriti anda ka. Tahaksingi teada, kas on siis haiguslehte vaja võtta või ei ole? Ja kui ma omal soovil tuleks töölt ära, siis ma ju ei saaks seda töövõimetustoetust ka?
Aitäh!

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Haiguslehe andmist otsustab arst. Oluline on mõista, et haiguslehe lõppemisel tuleb naasta tööle. Kui see pole osalise või puuduva töövõime tõttu võimalik, peaksite töösuhte korraliselt või erakorraliselt üles ütlema - mõlemal juhul tõepoolest õigust töötuskindlustushüvitisele ei teki.

Kui jätkate haiguslehel olemist ning tööandja näeb, et tema töökorraldus on seetõttu häirunud, on tööandjal võimalus töösuhe töötaja tervise tõttu üles öelda. Kui kõik muud olulised tingimused on töötajal täidetud, tekib tal töötuna arvele võtmisel õigus töötuskindlustushüvitisele.

Lisan, et kindlasti peaksite tööandjale oma puuduvast töövõimest teada andma, et tööandja teaks arvestada Teie pikaajalise eemalviibimisega.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).