Tööõigus


Küsimus: Mida teha, kui haigena kirjutasin ehmatusest alla varasema kuupäevaga dokumendile, kui tööandja tuli ukse taha?15.05.2017

Tere!
Sooviksin teada kuidas tuleks edasi käituda. Olen töövõimetuslehel olnud alates 4.maist ja tööleping pidi lõppema 12.mai kuupäevaga, kuid täna tuli tööandja minu ukse taha koos töölepingu lõpetamise avaldusega ja avalduses olnud kuupäevaks oli pandud 30.aprill. Meeltesegaduses kirjutasin lepingule alla, kuna ei suutnud palavikuse peaga mõelda.
Kohe kui sain aru, et mis oli toimunud, kirjutasin tööandjale ka kirja, et kuupäevad olid valed ja ma ei olnud 100% adekvaatne seda avaldust allkirjastama ning eelnevalt olen kirjalikult teada andnud, et olen töövõimetuslehel.
Kuidas peaksin edasi käituma või on tööandjal õigus niimoodi teha?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Antud juhul on oluline aru saada, millele alla kirjutasite. Kui tööandja tõi Teile ülesütlemisavalduse ning allkirjastasite selle, et saite selle kätte, siis on Teil võimalik ülesütlemisavaldus töövaidluskomisjonis või kohtus vaidlustada kuna töösuhet ei saa tagasiulatuvalt üles öelda.

Kui aga kirjutasite alla dokumendile, kus pooled lõpetasid töösuhte näiteks poolte kokkuleppel ja tagasiulatuvalt, siis saate töövaidluskomisjonis või kohtus nõuda tehingu (kokkuleppe) tühisuse ning töösuhte hilisema lõppemise tuvastamist. Tõendamine, et Teie tahe ei olnud kokkulepet teha, võib siinkohal problemaatiliseks osutuda.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).