Tööõigus


Küsimus: Kas katseajal saab inimest lahti lasta tööluusi tõttu?06.06.2017

Tere.
Sõlmisime 3 kuud tagasi tööandjaga töölepingu lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja asendamiseks. Nüüd on mul katseaeg ja saan aru, et see töö minule ei sobi ja jätkata ma ei soovi. Rääkisin sellest ka tööandjale. Uut töökohta mul ei ole ja selleks, et Töötukassast kasvõi mingit raha saada (töötuskindlustushüvitist), et peret töötuna oleku ajal toita, ei saa ma ka omal soovil lahkuda. Variant, et jään tööle ja hakkan tööajal uut töökohta otsima, tööandjale ei meeldinud ja ta lubas sellisel juhul lõpetada leping tööluusi paragrahvi järgi, mis ka ei anna mulle õigust töötuskindlustushüvitisele. Mul küsimus - kas katseajal saab inimest lahti lasta tööluusi tõttu? Või muul põhjusel, mis ei annaks õigust töötuskindlustushüvitisele? Või katseajal on võimalik leping lõpetada ainult töölepinguseaduse paragrahv 86 järgi?

Tänan

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Kui leiate, et Teile töö ei sobi, saate töösuhte katseajal üles öelda. Katseajal töösuhte ülesütlemine eeldab avalduse tegemist ning vähemalt 15-kalendripäevast etteteatamist. Töösuhte ülesütlemise aluseks on töölepingu seaduse § 86 lg 1, mis annab Teile ka ühtlasi võimaluse taotleda töötuskindlustushüvitist (kui ka kõik teised nõuded on täidetud, täpsemat informatsiooni saate Töötukassalt).

Mis puudutab tööandjapoolset ülesütlemist, siis tööandjal pole piiratud töötajaga töösuhte ülesütlemine ka muudel alustel kui katseaja eesmärgi mittetäitmine. Nii saab tööandja katseajal oleva töötaja ka näiteks kohustuste rikkumise tõttu n-ö lahti lasta või majanduslike probleemide tekkimisel koondada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).