Tööõigus


Küsimus: Kas saab tööandja maksta miinimumpalgast vähem kui töötaja ei täida töötundide normi?06.06.2017

Tere,
Töötaja saab miinimumpalka 470eur täistööajaga töötades. Kuidas arvestada tema palka, kui ta ei täida kuu tundide normi enda süül? Palus palju vaba aega, kuid tööandjal oli tööd pakkuda. Isegi kui võtta arveldusperioodiks mitu kuud, töötunnid jäävad normi alla. Kas on õigus maksta igakuise miinimumpalga 470 eur vähem proportsionaalselt tema töötanud tundide eest? Võttes arvesse tunnise alammäära 2,78 eur/h ?
Näiteks mai kuus norm oli 176 h, kuid töötaja töötas vaid 133 h.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Kui töötaja ei tööta kokkulepitud tööaja ulatuses endast tulenevatel põhjustel, siis pole põhjust eeldada ka töötasu maksmist. Üksnes siis peab tööandja maksma töötajale keskmist töötasu MÕISTLIKU aja eest, kui töötaja ei saa teha tööd tema isikust tuleneval, kuid mitte tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekkinud põhjusel või kui töötajalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel (töölepingu seaduse §§-d 38 ja 42). Muudel töötaja isikust tulenevatel puudumise juhtudel tööandjal töötasu maksmise kohustust ei ole.

See tähendab, et töötaja töötasu saab proportsionaalselt vähendada. Isegi siis, kui töötaja töötasu on Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäära suurune. Silmas tuleb pidada seda, et kui kokkulepe on kuutasus, tuleb tunnitasu välja arvutada 470 euro pealt, mitte võtta tunnitasu alammäär aluseks. Kui aga töötasu on tunnitasuna kokku lepitud, siis arvestate töötasu tunnitasu alammääraga 2,78 eurot.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).