Tööõigus


Küsimus: Kas palgata puhkuse korral katkeb tööstaaž?07.09.2017

Töötan riigiasutuses töölepingu alusel ja palgata puhkuse avalduse tegemisel anti teada, et sellisel juhul katkeb tööstaaž. Kas see on õige?
Kui see on nii, siis sooviks teada millise konkreetse seaduse alusel? Palgata puhkuse pikkus on alla ühe kuu.

Ette tänades

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Vastamisel eeldame, et Te olete oma küsimuses tööstaaži all silmas pidanud, seda, kas tasustamata puhkuse aeg kuulub põhipuhkuse andmise aluseks oleva aja hulka.

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 68 lg 2 kohasel arvestatakse põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka lisaks töötatud ajale ajutise töövõimetuse aeg, puhkuse aeg (välja arvatud lapsehoolduspuhkuse ja poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg), samuti aeg, kui töötajal on seaduse alusel õigus tööst keelduda TLS § 19 punktis 3 nimetatud juhul, ning muu aeg, milles pooled on kokku leppinud. Seega tasustamata puhkusel oldud aja eest ei teeni töötaja põhipuhkust.

Mis puudutab tööstaaži, siis TLS mõttes tööstaaž ei katke, sest sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 3 p 1 kohaselt makstakse sotsiaalmaksu kuu eest makstud tasult, kuid mitte vähem kui on sotsiaalmaksu kuu miinimummäär. Tasustamata puhkuseaeg loetakse sotsiaalmaksu arvutamisel tööajaks. Seega kui töötaja viibib tasustamata puhkusel, tuleb sellegipoolest maksta sotsiaalmaks kuu miinimummäära alusel. Kui töösuhe lõpeb nt koondamise alusel, kus on etteteatamistähtaja arvutamiseks tarvis teada töötaja tööstaaži tööandja juures, siis loetakse tasustamata puhkuse aeg tööstaaži hulka, sest töösuhe ei katke (tööandja maksab sostiaalmaksu kuu miinimumäära).

Kui tööstaaži all on silmas peetud pensioni maksmiseks arvutavat tööstaaži pikkust, siis selles küsimuses palume pöörduda Sotsiaalkindlustusameti poole.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).