Tööõigus


Küsimus: Kas mul on kohustuslik teatada tööandjale oma isiklik aadress ja telefoninumber?25.09.2017

Kas mul on kohustuslik teatada tööandjale oma isiklik aadress ja telefoninumber? Nende olemasolu ei aita ega ka takista mul tööülesannete täitmist. Töömeilil ja töötelefonil olen kättesaadav.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Tööandjal on õigus töötaja isikuandmeid töösuhte käigus töödelda kahe peamise üldnormi alusel, mis on järgmised:
1) isikuandmete kaitse seadus § 14 lg 1 p 4 - andmesubjektiga sõlmitud lepingu täitmiseks või lepingu täitmise tagamiseks, välja arvatud delikaatsete isikuandmete töötlemine;
2) töölepingu seadus § 15 lg 2 p 8 - tööandja soovil teavitab töötaja tööandjat kõigist töösuhtega seonduvatest olulistest asjaoludest, mille vastu tööandjal on õigustatud huvi.

Seega tuleb välja selgitada, millisel põhjusel soovib tööandja töötaja isiklikku aadressi ja telefoninumbrit. Selle küsimiseks peab tööandjal olema õigustatud huvi. Õigustatud huvi puudumisel tööandja töötaja isikuandmeid küsida ei saa. Nt on õigustatud huvi küsida töötaja pangakontonumbrit, et maksta töötajale töötasu (küsimine lepingu täitmiseks). Kui arutleda, mis võiks olla tööandja põhjuseks isikliku telefoninumbri ning aadressi küsimiseks, siis tõenäoliselt võib vastuseks olla see, et tööandja soovib end kindlustada olukordade vastu, kus töötaja n.ö “kaob ära” ehk ei tule kokkulepitud ajal tööle ega vasta töötelefonile ega e-mailile. Lisaks võib sama olukord tekitada tööandjale probleeme ülesütlemisavalduse töötajale kättetoimetamisel. Seega eelkõige tasub pöörduda tööandja poole ja uurida, millistel põhjustel ta nimetatud andmeid soovib.

Lisaküsimuste korral isikuandmete kasutamise kohta töösuhetes soovitame pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole e-kirja teel info@aki.ee või telefoni teel 6 274 144.