Tööõigus


Küsimus: Kas minu tähtajaline tööleping on lõppenud kui lapsehooldusel olev töötaja on tööl tagasi?25.09.2017

Tere
Töötan lapsehoolduspuhkusel olija asendajana. Tööle on tagasi tulnud see keda asendan (osalise ajaga, kuid millise lepinguga kahjuks ei oska öelda), kuid tal kestab veel lapsehoolduspuhkus. Tegeleb ta praegu samade tööülesannetega, mis varem. Samuti töötan mina samadel üllesannetel edasi.
Sellega seoses on küsimus, et kas minu tähtajaline tööleping peaks olema lõppenud või peaksin mures olema, et tööandja võib iga päev tähtajalise lepingu üles ütelda? Või see muudab kuidagi minu tähtajalist töölepingut?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 9 lg 2 kohaselt võib ajutiselt äraoleva töötaja asendamise ajaks sõlmida tähtajalise töölepingu. Tähtajaline tööleping lõpeb sellisel juhul sündmuse saabumisega ehk asendatava saabumisega tööle (TLS § 80 lg 1). See tähendab seda, et kui tööle naaseb töötaja, keda Te asendate, siis lõpeb Teie tööleping n.ö automaatselt. Eraldi teavitust ega ülesütlemist lisaks pole tarvis teha. Kui töötaja jätkab töö tegemist pärast lepingu tähtaja möödumist, loetakse leping tähtajatuks, välja arvatud, kui tööandja avaldas teistsugust tahet viie tööpäeva jooksul arvates ajast, millal ta sai teada või pidi teada saama, et töötaja jätkab töölepingu täitmist (TLS § 80 lg 3).

Siiski on antud juhul oluline kindlaks teha, milline leping on asendatava ja Teie tööandja vahel sõlmitud. Töötaja ei saa töölepingu alusel töötada (isegi osalise koormusega) ja olla samal ajal lapsehoolduspuhkusel ühe ja sama tööandja juures. Need kaks on üksteist välistavad (on küll võimalik, et ühe tööandja juures on tööl ja teise juures lapsehoolduspuhkusel). Kui lapsehoolduspuhkusel olev töötaja naaseb tööle osalise töökoormusega, siis tema lapsehoolduspuhkus katkeb/lõpeb. Kui lapsehoolduspuhkusel olev töötaja on naasnud tööle (endise koormusega või muudetud töökoormusega), siis Teie tööleping lõppes n.ö automaatselt või muutus tähtajatuks, kui töötasite peale tähtaja saabumist ning tööandja ei ole viie tööpäeva jooksul teistsugust tahet avaldanud.

Antud juhul saab kõne alla tulla ka olukord, kus töötaja, keda asendate, viibib lapsehoolduspuhkusel, kuid osutab teenust võlaõigusliku lepingu alusel. See tähendab seda, et asendatava ja Teie tööandja vahel on sõlmitud nt käsundus- või töövõtuleping. Sellisel juhul saab töötaja töölepingu alusel olla lapsehoolduspuhkusel ja sama tööandja juures osutada ka teenust võlaõigusliku lepingu alusel. Ühtlasi tähendab see ka seda, et asendatava lapsehoolduspuhkus ei katke/lõpe ning Teie tähtajaline tööleping ei lõpe.

Kui ühe ja sama töö tegemiseks kasutatakse nii töölepingut kui võlaõiguslikku lepingut (käsundus- või töövõtuleping), siis kerkib siinkohal küsimus, kas võlaõiguslik leping on sõlmitud seadusega kooskõlas. Võlaõiguslik leping sõlmitakse siis, kui osutatakse teenust ning ollakse teenuse osutamisel vaba otsustamaks, mil viisil ja kuna teenust osutatakse. Teenuse osutaja ei allu ettevõtte töökorraldusreeglitele jne. Kui võlaõiguslik leping on sõlmitud olukorras, kus tehtav töö vastab tegelikult töölepingu tunnustele (töötamine tööandja ruumides, tööandja vahenditega, graafiku alusel, allumine tööandja korraldusele), siis on võlaõigusliku lepingu alusel teenust osutaval isikul õigus pöörduda töövaidluskomisjoni poole, nõuda töösuhte tuvastamist ja seejärel töösuhest tulenevaid õiguseid (puhkusetasu, ületunnitöötasu jne).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).