Tööõigus


Küsimus: Kas samas asutuses tohib töötada suurema koormusega kui 1.0?04.10.2017

Kas samas asutuses tohib töötada suurema koormusega kui 1.0? Näiteks töötan õpetajana koormusega 1,0 ja soovin võtta ka õpilaskodu 1 vahetuse, mis teeks 0,5 ametikohta.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 43 lg 1 kohaselt töötaja täistööaeg on 40 tundi seitsmepäevase ajavahemiku kohta. Töötamine üle täistööaja loetakse ületunnitööks. Ületunnitööd saab teha üksnes poolte kokkuleppel (TLS § 44 lg 1). Siiski on ka ületunnitöö tegemisel piirangud. TLS § 46 lg 1 kohaselt ei tohi tööaega ületada keskmiselt 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku kohta arvestusperioodi jooksul (kui tegemist ei ole summeeritud tööajaga, siis on 1-kuuline arvestusperiood, s.t ületunnid selguvad iga kuu lõpuks). Erandina võivad töötaja ja tööandja kokku leppida, et tööaeg kokku ei ületa keskmiselt 52 tundi seitsmepäevase ajavahemiku kohta arvestusperioodi jooksul.

Ühes asutuses ei ole mõistlik sõlmida ühe töötajaga kahte erinevat töölepingut. Ühes töölepingus on võimalik kokku leppida erinevates tööülesannetes (nt nii õpetaja kui õpilaskodus tehtavad tööülesanded). Samas ei saa ühes töölepingus kokku leppida rohkemas kui täiskoormuses. Kõne alla võib tulla üksnes ületunnitöö tegemine. Ületunnitöö tasustatakse tasulise vaba ajaga (TLS § 44 lg 6) või 1,5-kordse töötasuga (TLS § 44 lg 7).

Kui ühes asutuses sõlmitakse töötajaga kaks töölepingut, mis kokku ületavad täiskoormusel tehtava töö, siis võib tegemist olla varjatud töö- ja puhkeaja rikkumistega. Töö- ja puhkeaja korralduse eest vastutab tööandja, mistõttu kahe töölepingu sõlmimine üle täiskoormisega ühe töötajaga tingib olukorra, kus rikkumise eest vastutab tööandja. Seetõttu ei saa üks asutus ühe töötajaga sõlmida kahte töölepingut, mis kokku ületavad täiskoormusel tehtava töö.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).