Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigust saada puhkuserahad, kui puhkust mul olnud ei ole ning nüüd kirjutasin lahkumisavalduse?03.11.2017

Tere!
Nimelt ametlikult olin tööl alates jaanuarist ning lahkumisavalduse andsin oktoobri alguses ehk leping pidi lõppema 31.oktoobril. Aga selle aja sees oli mul n.ö puhkus, mis pole otseselt kuskil kajastatud vaid tööandjaga omavaheline suuline kokkulepe (puhkus oli 2 nädalat).
Kuid tekkis küsimus, kas mul on nüüd lepingu lõppemisega õigus küsida ka puhkuserahasid? või kuidas sellega lood on?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu lõppemisel on tööandja kohustatud hüvitama töötajale kasutamata jäänud aegumata põhipuhkuse rahas. Seega kui Teil on kasutamata põhipuhkust, tuleb see tööandjal töösuhte lõppemisel puhkusehüvitise näol hüvitada.

Kui kasutasite puhkust, aga tööandja ei maksnud puhkusetasu, siis tuleb kõigepealt selgeks teha, kas kokkulepitud puhkus oli tasuline või tasuta. Kui kasutasite tasustatud puhkust, aga tööandja puhkusetasu ei maksnud, siis on Teil õigus nõuda tööandjalt saamata jäänud puhkusetasu ja võimalik, et ka puhkusehüvitist. Arvestuslikult teenib inimene (kes ei ole mh kasutanud tasustamata puhkust) kümne kuuga ligikaudu 23 puhkusepäeva, seega kui sellest ainult 14 puhkusepäeva ära kasutasite, jääb Teil töösuhte lõppemisel puhkusejääk, mis tuleb tööandjal hüvitada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).