Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigus kasutada 03.-05.01.2018 kogu 2018. aastaks ettenähtud lapsepuhkust 3 päeva?08.11.2017

Tere! Jään teise lapsega 30 päeva enne sünnitust dekreeti alates 06.01.2018. Olen hetkel täiskohaga tähtajatu lepinguga tööl. Esimene laps on 7-aastane. Kas mul on õigus kasutada 03.-05.01.2018 kogu 2018. aastaks ettenähtud lapsepuhkust 3 päeva?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 63 lg 1 kohaselt on emal või isal õigus igal kalendriaastal saada lapsepuhkust kolm tööpäeva, kui tal on üks või kaks alla 14-aastast last.

TLS ei sätesta, kas lapsepuhkuse peaks kasutama ühes osas (3 päeva järjest) või ühe päeva kaupa. Tegemist on eesmärgipärase puhkusega – eesmärk on anda vanemale rohkem aega lapsega koos veetmiseks. Kuigi töötaja ei pea andma tööandjale selgitusi puhkuse kasutamise kohta, siis on eelkõige töötaja enda otsustada, kuidas ta lapsepuhkuse päevad kasutab/veedab. Ühtlasi tähendab see seda, et töötaja võib lapsepuhkust kasutada nii ühes osas kui järjest.

Vastupidiselt põhipuhkusele, kus töötaja teenib põhipuhkust vastavalt töötatud ajale, siis lapsepuhkuse puhul ei ole puhkuse kasutamine ja välja teenimine seotud töötatud ajaga. Nt kui töötaja asub tööle poole aasta pealt, on tal sellegipoolest õigus kasutada kogu kalendriaasta eest ette nähtud lapsepuhkus (samas kui töötajal on ühe aasta jooksul järjestikuselt mitu tööandjat, siis ei saa ta iga tööandja juures kasutada kolme lapsepuhkuse päeva, vaid saab kasutada 3 lapsepuhkuse päeva terve kalendriaasta jooksul).

Tähele tuleb siiski panna, et töötajal on kohustus puhkusele jäämisest ette teatada vähemalt 14 kalendripäeva kirjalikus vormis (TLS § 69 lg 3).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).