Tööõigus


Küsimus: Kas on õige, et sama eksimuse eest peetakse kinni tulemuspalk, aga eri töötajatel on see ju erinev summa?13.11.2017

Tere. Soovin teada, kas minu tulemuspalka tohib minult ära võtta, kui ma eksisin tööülesannete täitmisel? Sisekontroll tuvastas, et ma ei kraadi grillvorste nõuete kohaselt grillil ja mind tuleb karistada. Asutuses on üle 50 bensiinijaama ja on minusuguseid eksijaid veelgi. Ent tulemuspalk on igal teenindajal erinev, minu puhul on summaks üle 150 euro, mõnel 100 eurot ja mõnel veelgi vähem. Leian, et mulle on liiga tehtud. Kas tohib ühe ja sama eksimuse eest olla karistus tulemustasu ära võtmisega nii erinev. Juhataja laiutab ainult käsi ja ütleb, et nii ongi. Karistus üks aga summad inimestel erinevad, ära siis tee lisamüüki nii innukalt. Mida vähem teenid, seda vähem saab ka kinni pidada.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töötasu võib koosneda erinevatest komponentidest (tunnitasu, protsentuaalne tasu käibelt, tükitöötasu jne). Töötasu erinevate komponentide, nt lisatasu ja tulemustasu puhul tuleb hinnata, kas makstav lisa-/tulemustasu on tööandja ühepoolselt määratav preemia või on tegemist töötasu osaga. Tööandja poolt ühepoolselt määratava lisatasuga on tegemist nt jõulupreemia maksmisel, mida makstakse üks kord aastas ja mille maksmist või mittemaksmist võib tööandja ühepoolselt muuta. Töötajal ei ole igakuiselt õigus nõuda tööandja poolt ühepoolselt makstavat preemiat.

Kui lisatasu/preemia/tulemustasu on tasu töö tegemise eest, siis üldjuhul on tegemist töötasu osaga. Töötasu ei saa tööandja ühepoolselt vähendada ega muuta. Lisaks võib vastavasisulise näite tuua Riigikohtu lahendist nr 3-2-1-118-10, kus Riigikohus on asunud seisukohale, et tööandja (k.a ühepoolselt) kinnitatud tulemustasu maksmise juhend on tööandja kehtiva palgakorralduse osa ja see muutub töölepingu osaks.

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 12 kohaselt saab töölepingu tingimusi, eelkõige töötasu, tööülesandeid, töötamise asukohta ja töökoormust, muuta üksnes poolte kokkuleppel. Seega tööandja võib igal ajahetkel teha töötajale ettepanekuid töötasu muutmiseks, kuid töötajal on õigus otsustada, kas ta nõustub tööandja ettepanekutega või mitte. Töötaja võib teha ka omapoolseid ettepanekuid. Kui töötaja keeldub, siis on tööandjal kohustus jätkata töötasu maksmist endistel tingimustel.

Lisatasu/tulemustasu maksmisel peavad olema väga selged kriteeriumid. Nt kui on kokku lepitud, et nt müües vähemalt 1000 euro eest tooteid, teenib töötaja 1% kasumist. Kui töötaja vähemalt 1000 euro eest tooteid ei müü, siis kehtestatud tulemustasu õigust saada ei ole. Samas kui kõik kriteeriumid tulemustasu saamiseks on täidetud, siis seda vähendada ei tohi.

Seega konkreetse vastuse andmiseks tuleb hinnata, milline on kokkulepe tulemustasu osas, millised on kehtestatud kriteeriumid. Seejärel tuleb hinnata, kas tegemist on töötasu vähendamisega TLS § 12 mõistes või ei ole töötaja täitnud kõiki tulemustasu saamise kriteeriumeid. Meelevaldne (tulemus)tasu vähendamine ükskõik, millise rikkumise korral kui tasu saamise kriteeriumid on täidetud, ei ole lubatud.

Kui töötaja eksib millegi vastu oma tööülesannete täitmisel, siis on tööandjal õigus töötajat kirjalikult hoiatada.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).