Tööõigus


Küsimus: Kas õppepuhkuse ja põhipuhkuse ajad võivad kattuda, kui töötan põhikohaga ja õpin kutsehariduskeskuses tsükliõppes?17.11.2017

Käin põhikohaga tööl ja õpin kutsehariduskeskuses täiskasvanute erialal tsükliõppes. Kas õppepuhkuse ja põhipuhkuse ajad võivad kattuda?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Iga puhkuseliigi eesmärk on anda töötajale tööst vaba aega. Igal puhkusel on omakorda veel täpsustav eesmärk, nt õppepuhkuse eesmärk on anda töötajale tööst vaba aega, mil ta saaks keskenduda õpingutele, lapsepuhkuse eesmärk on anda töötajale tööst vaba aega lapsega koos ajaveetmiseks jne. Kui töötaja kasutab üht puhkust, nt põhipuhkkust, siis see tähendab, et tal on tööst vaba aeg ja töökohustusi ta täitma ei pea. Samaaegselt teise puhkuse andmine lisaaega töötajale ei anna. Töötaja saaks küll nimetatud aja eest rohkem tasu (samal ajal saaks põhi- ja õppepuhkusetasu), kuid puhkusetasu maksmise eesmärk ei ole töötasu suurendamine, vaid saamata jäänud töötasu korvamine aja eest, mil töötaja ei täida tööülesandeid.

Seega kahe puhkuse samaaegne kasutamine ei ole seadusega kooskõlas, sest puhkuse kasutamise eesmärk on anda töötajale tööst vaba aega, kuid kahe puhkuse samaaegne kasutamine ei anna lisaks rohkem aega.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).