Tööõigus


Küsimus: Kas tööle minnes sama osaniku teise firmasse, saab lepingus arvestada ka senist tööstaaži, et garantiid säiliksid?29.11.2017

Omanikevahelised suhted on kehvaks läinud firmas A ning kaitsmaks töötajaid soovib üks omanikest luua uue firma B, kuhu kõik töötajad üle viia. Omanik ei soovi, et kuidagi oleksid üleviidud töötajad enam seotud ettevõttega A. Töötajad jätkaksid küll tööd samas kohas, samadel tingimustel (palk jms) aga ühe ettevõtte omaniku all (varasemalt oli neid mitu).
Kas kui uutesse lepingutesse vormistada punkt, et tööstaaži arvestatakse alates x aastast (mõni on firmas töötanud nt 10+ aastat juba), kas sellisel juhul oleksid töötajad kaitstud, et uue firma all töötades saada koondamishüvitist riigilt kui midagi peaks juhtuma firma B-ga tulevikus?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Tööstaaž uues ettevõttes saab jätkuda üksnes ettevõtte ülemineku puhul. Töölepingu seadus (edaspidi TLS) § 112 reguleerib töölepingute üleminekut ettevõtte ülemineku korral. Ettevõtte üleminek võib toimuda mis tahes õiguslikul alusel (juriidiliste isikute ühinemine, jagunemine, ümberkujundamine, müügileping, rendileping jne), mille raames lähevad üleandjalt omandajale üle ettevõtte majandamisega seotud ja selle majandamist teenivad asjad, õigused ja kohustused, muuhulgas ka ettevõttega seotud lepingud ning ettevõtte jätkab sama majandustegevust. Töölepingud lähevad üle muutumatul kujul (TLS § 112 lg 1). See tähendab, et uus ettevõtte ei sõlmi uusi lepinguid. Töötajate jaoks ei tohi midagi muutuda – tööülesanded, töötasu, töökoormus ja töötamise asukoht jäävad samaks. Muutub üksnes tööandja nimi. Tööandja nime muutmiseks ei ole töötajate nõusolekut tarvis.

Seega tööandja ei saa ilma põhjuseta töölepinguid ühest ettevõttest teise viia. Samas kui üks ettevõte ostab/omandab teise, ettevõtted ühinevad, sõlmitakse rendileping vms, siis lähevad seoses sellega töölepingud üle. Tööandja kannab töötajad töötamise registris ühest ettevõttest teise TLS § 112 alusel ning tööstaaž ei katke. Töölepingud lähevad üle muutumatul kujul. Ühtlasi tähendab see seda, et üle kandub ka väljateenitud, kuid aegumata ja kasutamata põhipuhkus. Samuti ei muutu töötaja tööstaaž, s.t tööstaaž ei hakka otsast peale, vaid jätkub.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).