Tööõigus


Küsimus: Kas koondatud inimesed peaksid ka saama jõuluboonust, mida on aastaid makstud?05.12.2017

Tere. Meil oli ettevõttes osakonna teise riiki kolimise tõttu kahe inimese koondamine ja nüüd selgus, et kõik teised, kes ettevõttesse edasi tööle jäid (teistesse osakondadesse ligi 200 inimest) said iga aastast novembris makstavat preemiat. Töölepingus preemia kohta midagi kirjas ei ole, kuid seda on makstud aastast 2012 ja selle kohta on ametlik kiri tööandjalt, kes selgitab, et nad maksavad seda vabatahtlikult ja igale töötajale vastavalt sellele mitu kuud nad aasta algusest tööl on olnud. Nõudsime ka osakonna juhilt selgitust miks see aasta ainult koondatavad sellest ilma jäid ja vastus oligi see, et kuna meie otsustasime teise osakonda mitte üle minna, ja leppida koondamisega ning teistele makstakse seda motiveerimiseks, siis otsustasid nad sellest meid ilma jätta. Küsimus ongi see, et kas neil on selleks õigus? Meie koondamine jõustub 1.detsembrist

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töötasu võib koosneda erinevatest komponentidest (tunnitasu, protsentuaalne tasu käibelt, tükitöötasu jne). Töötasu erinevate komponentide, nt lisatasu puhul tuleb hinnata, kas makstav lisatasu on tööandja ühepoolselt määratav preemia või on tegemist töötasu osaga. Tööandja poolt ühepoolselt määratava lisatasuga on tegemist nt jõulupreemia maksmisel, mida makstakse üks kord aastas ja mille maksmist või mittemaksmist võib tööandja ühepoolselt muuta. Töötajal ei ole igakuiselt õigus nõuda tööandja poolt ühepoolselt makstavat preemiat.

Kui lisatasu/preemia on tasu töö tegemise eest, siis üldjuhul on tegemist töötasu osaga. Töötasu ei saa tööandja ühepoolselt vähendada ega muuta. Lisaks võib vastavasisulise näite tuua Riigikohtu lahendist nr 3-2-1-118-10, kus Riigikohus on asunud seisukohale, et tööandja (k.a ühepoolselt) kinnitatud tulemustasu maksmise juhend on tööandja kehtiva palgakorralduse osa ja see muutub töölepingu osaks.

Töölepingu seaduse § 12 kohaselt saab töölepingu tingimusi, eelkõige töötasu, tööülesandeid, töötamise asukohta ja töökoormust, muuta üksnes poolte kokkuleppel. Seega tööandja võib igal ajahetkel teha töötajale ettepanekuid töötasu muutmiseks, sh vähendamiseks, kuid töötajal on õigus otsustada, kas ta nõustub tööandja ettepanekutega või mitte.

Seega kokkuvõttes võib öelda, et tuleb hinnata, kas tööandja poolt üks kord aastas makstav tasu on tasu tööülesannete täitmise eest või tööandja poolt ühepoolselt määratava preemiaga. Esimesel juhul on tööandjal kohustus maksta kõigile töötajatele, kes tasu on välja teeninud, teisel juhul võib tööandja ühepoolselt otsustada, kas ta maksab ühekordset preemiat või mitte.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).