Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus nõuda, et iga kuu pean osalema koosolekul, mis toimub peale tööpäeva lõppu?06.12.2017

Tere!
Kas tööandjal on õigus nõuda, et iga kuu pean osalema koosolekul, mis toimub peale tööpäeva lõppu?

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töötaja põhilised kohustused on fikseeritud töölepingu seaduse § 15 lg-s 2, mille kohaselt on töötaja eelkõige kohustatud tegema kokkulepitud tööd ja täitma töö iseloomust tulenevaid kohustusi, tegema tööd kokkulepitud mahus, kohas ja ajal ning täitma õigel ajal ja täpselt tööandja seaduslikke korraldusi. Töötaja ei ole kohustatud täitma tööülesandeid oma vabal ajal. Kuna koosolek on tööandja huvides tehtav tegevus, siis on tegemist tööajaga. Tööandja võib töötajat küll kohustada koosolekul osalema, kuid üksnes tööajast. Seega tuleb koosolek planeerida töötaja tööaja hulka.

Töötajal on õigus keelduda ületunnitööst. Kui koosolek, mis ei toimu tavapärasel tööajal põhjustab töötajale ületunnitöö, siis on töötajal õigus sellest keelduda. Kui koosolek on planeeritud tööaja hulka, siis ei ole töötajal õigus sellel osalemisest keelduda. Kui tööandja ei maksa koosolekul osalemise eest (ületunni)töötasu, siis tekib töötajal saamata jäänud töötasu nõue, mida tal on õigus kuni kolm aastat tagatn järele nõuda.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).