Tööõigus


Küsimus: Kas koondamise etteteatamise perioodi jääv puhkus või töövõimetus mõjutavad etteteatamistähtaja kulgemist?08.12.2017

Tere
Kas koondamise etteteatamise perioodi jääv puhkus või töövõimetus mõjutavad etteteatamistähtaja kulgemist?

Tänud

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Ülesütlemisavaldus on ühepoolne tahteavaldus, mis muutub kehtivaks kui teine pool on selle kätte saanud (tsiviilseadustiku üldosa seadus § 69 lg 1). See tähendab seda, et kui töötaja või tööandja on saatnud teisele poolele kirjaliku ülesütlemisavalduse ning teine pool on selle kätte saanud, siis on tegemist kehtiva avaldusega. Töösuhe lõpeb avaldusel märgitud kuupäeval. Töövõimetuslehel ega puhkusel olev aeg ei muuda töösuhte lõppemise kuupäeva, sh ei lükka seda edasi.

Kui töötaja on töösuhte viimasel päeval töövõimetuslehel, sis töösuhe lõpeb, kuid töövõimetusleht kestab edasi. Kui töötaja on töösuhte viimasel päeval puhkusel, siis tuleb silmas pidada, et peale töösuhte lõppemist ei ole töötaja enam puhkusel ning tal ei ole õigust saada puhkusetasu. Kui töötaja on töösuhte lõppemiseks väljateenitud puhkust, mis ei ole aegunud ning mida ta pole kasutanud, siis tuleb puhkusehüvitis välja maksta lõpparve osana. Kui töötaja on töösuhte lõppemiseks puhanud rohkem kui ta on välja teeninud, siis tuleb enam makstud osa tööandjale tagasi maksta.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).