Tööõigus


Küsimus: Kas kuupalgalisel on töötasu võimalik siduda müügikäibega?18.12.2017

Olen tööl väikeses poes kuupalgalisena. Kas on võimalik, et minu palk hakkab sõltuma minu müügikäibest ja kuidas see minu palka mõjutama hakkab? Ülemused on maininud, et uuest aastast tehakse palk sõltuvaks müügist. Kuna meie müügid pole eriti suured, siis olen huvitatud sellest, mismoodi see minu sissetulekut mõjutama hakkaks.

Vastus: Kaire Saarep, Ennetusosakonna juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Lugupeetud pöörduja

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 5 lg 1 p 5 kohaselt lepivad töötaja ja tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis kokku töö eest makstavas tasus, töötasu arvutamise viisis, maksmise korras ning sissenõutavaks muutumise ajas (palgapäev). TLS § 12 kohaselt saab töölepingu tingimusi muuta üksnes poolte kokkuleppel. Kuna töötasu on üks olulisemaid töösuhtes kokkulepitavaid tingimusi, siis vastavalt TLS § 12 saab töötasu muuta üksnes töötaja ja tööandja ühisel nõusolekul.

See tähendab seda, et tööandja võib töötajale teha ettepaneku töötasu muutmiseks, kuid töötajal on õigus keelduda (ka siis kui ettepanek kõlab pigem otsusena kui ettepanekuna). Kui töötaja keeldub, siis jätkub töösuhe endistel kokkulepitud tingimustel, sest tööleping on endiselt kehtiv ning kohustuslik täitmiseks mõlemale poolele. Sama põhimõte kehtib ka vastupidisel juhul. Näiteks kui töötaja teeb tööandjale ettepaneku töötasu suurendamiseks, siis on tööandjal samuti õigus TLS § 12 kohaselt töötaja ettepanekust keelduda. Keeldumise korral jätkub töösuhe endistel tingimustel.

Keeldumine on mõistlik teha kirjalikult, nt e-kirja teel. Kui tööandja siiski maksab vähem töötasu kui töölepingus kokkulepitud ja uut kokkulepet pole saavutatud, siis tasub samuti kirjalikult tööandja poole pöörduda ja paluda rikkumise lõpetamist. Vaidluste korral jäävad kirjavahetused tõenditeks. Saamata jäänud töötasu on töötajal õigus nõuda kuni kolm aastat tagant järele (individuaalse töövaidluse lahendamise seadus § 6 lg 3).

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).