Tööõigus


Küsimus: Kas normtundide arvutamisel peab vähendama normi 8 tunni võrra iga lapsepäeva eest, mis langeb vahemikku E-R?19.12.2017

Tere,
Küsimus järgmine. Töötaja töötab graafikuga ning tema vabad päevad langevad nii laupäevale-pühapäevale kui ka tööpäevadele, sõltuvalt kuidas graafik jookseb. Töötaja soovib ära kasutada talle riigi poolt ettenähtud lapsepuhkuse päevad (alla 3-aastase lapse puhul 6 päeva, tasustatud miinimumtasu alusel), kuna nad ei kandu edasi järgmisesse aastasse.
Kokkuleppel tööandjaga võtab töötaja lapsepäevi oma graafikujärgseltel vabadel päevadel, seega sisuliselt tööl ta käib tavalise graafiku alusel ning tema tööaeg ei vähene. Kas normtundide arvutamisel peab vähendama normi 8 tunni võrra iga lapsepäeva eest, mis langeb vahemikku E-R. Sest sisuliselt see päev oli töötajal nii kui nii vaba.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Kuna töölepingu seaduse § 63 kohaselt antakse lapsepuhkust tööpäevades, mitte kalendripäevades, siis peab lapsepuhkuse päevadel kalendaarne tööaeg vähenema. Vastasel juhul kui ei vähene, võib arvestusperioodi lõpus tekkida ületunde.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).