Tööõigus


Küsimus: Mida teha, kui tahaks edasi töötada, kuid kontroll on nii pingeline ja pressiv, et ei suuda nii edasi enam?11.01.2018

Tere.
Töötan asutuses, kus iga väiksemgi viga tööalaselt fikseeritakse ja hiljem edastatakse palgalehega. Fikseerijaks-testijaks on töötaja, keda keegi ei kontrolli ja seega ta teeb seda nii nagu heaks arvab. Seega, testija on üleolev ja kehtestab omi reegleid, kahjustades sellega tööõhkkonda. Olen vestelnud ka tööandjaga. Kahjuks tulemusteta. Tagajärjeks on juba tekkinud vaimse tervise rikkeid. Sooviksin selles asutuses edasi töötada - olen seal pea 11 aastat juba olnud, aga paraku töökliima on väljakannatamatu. Kuidas peaksin edasi toimima?
Ette tänades

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Töötamisel tuleb arvestada, et tööandjal on õigus töö tegemist/tulemusi kontrollida. Mõnes ettevõttes on selleks lausa eraldi inimene, kes kvaliteedikontrolli teostab. Lisaks on tööandjal töölepingu seaduse alusel võimalus n-ö praagi tegemisel teatud tingimustel töötaja töötasu alandada.

Kui fikseerija-testija pole oma hindamises Teie hinnangul erapooletu või aus, siis esmase asjana tuleks asjaoludest vahetule juhile või tööandjale rääkida. Veel parem oleks, kui fikseeriksite olukorra ja kirjutaksite. Kui see lahendust ei too, kuid fikseerija-testija tegevusest kaotate töötasus, on mõistlik pöörduda saamata jäänud töötasu nõudega töövaidluskomisjoni või kohtusse. Töövaidlusorgan saab poolte tõendite alusel anda hinnangu fikseerija-testija erapooletusele ja sellele kas töötasu alandamine on olnud seaduspärane või mitte.

Mis puudutab Teie terviseseisundit, siis võib tegemist olla psühhosotsiaalsetest ohuteguritest tingitud probleemiga. Soovitan tutvuda Tööelu portaalis olevate psühhosotsiaalsete ohutegurite materjaliga, et saada selgust, kas Teie puhul on tegu psühhosotsiaalsete ohuteguritega tööl: http://tooelu.ee/et/tootajale/tookeskkond/tookeskkonna-ohutegurid/Psyhholoogilised-ohutegurid. Lisaks leiate sealt erinevaid juhendeid, kuidas psühholoogiliste ohuteguritega toime tulla.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).