Tööõigus


Küsimus: Kas nii on õige, kõik saavad 7 lisapuhkepäeva aga töövõimetuspensionäril loetakse see seadusega ettenähtuga tasaarveldatuks?18.01.2018

Tere. Töötan ühes väikelinna haiglas hooldajana. Eelmise aasta lõpus otsustas haigla juhtkond, et töötajatele antakse lisapuhkust 7 päeva, ehk kokku 35 päeva. Olen ka töövõimetuspensionär ja oleksin siis saanud puhata 35+7. Aga selle aasta alguses otsustas juhtkond äkki, et nii ei ole aus ja tegi otsuse, et töövõimetuspensionärid saavad haigla poolt ettenähtud 28 puhkusepäeva ja +oma 7 päeva, et siis on teistega võrdne 35 puhkusepäeva. Tunnen ennast solvatuna ja sellest ka küsimus - kas nii tohib?
Lugupidamisega

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Töölepingu seaduse (TLS) § 57 alusel on osalise või puuduva töövõimega töötajatel õigus pikendatud põhipuhkusele 35 kalendripäeva. Asjaolu, et tööandjana tagate kõigile töötajatele juba 35-kalendripäevase põhipuhkuse, ei tähenda, et töövõimetuspensionäril oleks seetõttu automaatselt õigus puhkusele pikkusega 35 + 7 kalendripäeva, vaid temale tuleb ikkagi tagada vähemalt 35 kalendripäeva puhkust.

Samas võivad tööandja ja töötaja kokku leppida TLS §-s 57 ettenähtust pikemas põhipuhkuses, ehk 42 (35+7) päevases puhkuses.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).