Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on mingi kohustus teha sobiv graafik vanemale kel on väiksed lapsed?26.01.2018

Tere!
Olen hetkel sundseisus. Tööpäevad on mul 11-12 tunnised, aga kohe-kohe hakkavad minu kaks last lasteaias käima (üks laps on 3,5 aastane ja teine alles 1,6 aastane). Hetkel töögraafik ei võimalda neile üldse järgi minna, olen suht tihti 22-ni tööl. Enne oli mees lastega kodus ja sai vanemahüvitist, aga nüüd peab ka mees täiskohaga tööle minema ja ka tema tööpäevad on pikad. Tööandja ajab oma jonni ja ei taha mulle paremat graafikut anda (kuigi reaalselt on tal see võimalus), et ma saaksin lastele lasteaeda õhtul järgi minna. Kellegi teisele mul loota pole kes saaks õhtul mul lapsed lasteaiast ära võtta, nii et täiesti lootusetu seis. Tahtsingi siis küsida, et kas tööandjal on mingi kohustus anda vanemale, kel alles pisikesed lapsed, sobivam graafik, et vanem saaks ikka lapsed õhtul lasteaiast ära tuua? Või on tõesti sellised väikeste laste emad/isad sellises seisus, et kas käid nii nagu tööandja nõuab või lahku töölt. Töölt ära tulla ma ei taha iseenesest kuna uut tööd pole üldse lihtne leida, eriti kui kellaajast nii palju sõltun. Tänan juba ette ära Teid :)

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere

Töölepingu seadus paraku otseselt ette tõepoolest ei näe, et väikelapsevanemaid peaks töökorralduse osas kuidagi erilisemalt kohtlema. Töölepingu seaduse kohaselt on tööaeg miski, milles pooled omavahel kokku lepivad ja seda saab üldjuhul muuta üksnes poolte kokkuleppel. Tööandja saab tööajakorraldust ühepoolselt muuta näiteks tööaja alguse ja lõpu osas, kuid töötajal nõudeõigust tööaja muutmiseks puudub.

See tähendab, et antud juhul peaksite tööandjaga siiski kokkuleppele saama. Selgitage oma olukorda ning paluge põhjendust, miks tööandjal pole võimalik tööaega teistmoodi korraldada. Võib-olla on tööajakorralduse muutmise võimalikkus üksnes näiline ning tegelikult tööandjal see võimalus puudub.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).