Tööõigus


Küsimus: Kuidas peaks edasi käituma, kui tuuletõmbe tõttu on laos külm ja tööandja sooje tööriideid ei paku?26.01.2018

Tere!
Töötan transpordifirmas laomehena. Nüüd külmadega on lao terminali osas pidev külm tuuletõmme, kuna uksed on töö iseloomu tõttu pidevalt lahti. Sisetemperatuur on umbes +2, kui sedagi. Laos on küll küte, aga uste avades läheb soe kiirelt välja. Oleme laojuhilt küsinud talviseid riideid, aga pole neid aastaid saanud. Umbes 20 minutiga on sõrmed ja jalad läbikülmunud. Enda soojendamise võimalus on istudes lao wc-s või riietusruumis. Riietusruumis on põrandaküte mille laojuht pidevalt välja lülitab ja seega jalgade soojendamisega läheb kaua aega, kuna põrand on külm. Tööandja on andnud meile suvised tööjalatsid, mõne T-särgi, õhukesed suvised kindad ja õhukesed tööpüksid. Kütte kinnikeeramise põhjendus on, et on liiga palav. Samas ei meeldi ka laojuhile, kui ennast soojendada. Tema arvates ei ole külm, kuigi tema töötab kontoris ja tagalaos, kus ei tõmba tuul ega ole külm. Riiete kohta pole meile vastatud midagi. Me ei ole ka ise mingeid nõudmisi esitanud, aga valmistab nördimust, kui tingimused on nagu on ja siis ei meeldi ka veel, kui ennast soojendada. Kuidas peaks edasi käituma.

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Tööandja kohustuseks on tagada, et tööruumid (sh olmeruumid) oleksid piisavalt soojustatud arvestades selles ruumis tehtavat tööd ja töötaja füüsilist koormust. Siseruumides on soovituslik tagada keskmise ja raske füüsilise töö (näiteks laotöö, tootmistöö, siseviimistlus) korral õhutemperatuur 15-20 kraadi. Juhul, kui sobiva temperatuuri tagamine ei ole võimalik peab töötaja töötajatele väljastama sobivad tööriided (soojad jope, püksid, kindad, müts ja jalanõud). Milliseid tööriideid vaja on, sõltub töö iseloomust.

Kui töötajad peavad külmades tingimustes töötama siis peab neil olema võimalus ennast puhkeruumis soojendada. See, kui töötajad saavad ennast soojendada ainult tualetis, ei ole aktsepteeritav.

Soovitame teil esmalt pöörduda ettevõtte töökeskkonnaspetsialisti poole ning teda probleemist teavitada. Soovitame pöörduda näiteks e-kirja teel, et teil oleks vajadusel hilisemalt võimalik pöördumist tõendada. Kui teie ettevõttes on valitud töökeskkonnavolinik (töötajate poolt valitud esindaja töötervishoiu ja tööohutuse valdkonnas), pöörduge ka tema poole.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).