Tööõigus


Küsimus: Kas on õigust tööandjalt tööle sõiduks kompensatsiooni küsida, kui ise ei juhi autot ja ühistransport ka ei liigu?30.01.2018

Tere.
Olen seda igati uurinud aga vastust konkreetselt pole saanud, sest kõikjal räägitakse ainult töösõitudest, ehk siis sõidupäeviku pidamisest, kui teen oma autoga tööandja juures sõite (näiteks kliendi juurde sõitmine). Kuid kuskilt tuli ka välja, et kui töölt koju ja kodust tööle on ebainimlik, siis on mul võimalus taotleda ka kompensatsioon tööle sõiduks ja koju sõiduks. Konkreetselt mul autoga sõites tööle on 8,3 km ja töölt koju 8,5 km, aga seda ainult tänu elukaaslasele, kuna ise ei oma juhilube, kuid kuna see on pannud meid päris tihti sellisesse olukorda, kus elukaaslane kaotab töötunde, kuna tuleb vahepeal mulle järgi ja viib koju. Hullem variantidest on see, kui pean näiteks kell 11 tööpäeva alustama, siis et elukaaslane ei peaks mitmeid kordi sõitma, viib lihtsalt mind varem töö juurde, kus ma siis ootan enda tööpäeva algust, aga omakorda see on väsitav kuna pean põhimõtteliselt iga hommik kell 6 ärkama. Olen uurinud ka ühistransporti, siis sellega on natukene kehvad lood kuna meie juures läheb ainult marsa ja marsa ei liigu hommikul vara, kui mu vahetus algab 6.45 ja kui lõpetan kell 22, ka siis ma ei saaks marsa peale. Ja kuna marsa peatus jääb minust tööle minnes 4 km kaugusele, mis numbrites pole palju, aga kuna see asub suure tee ääres siis sinna saamiseks pean lihtsalt topelt ringi tegema, kuna otse minna kahjuks ei saa. Olen siin vahepeal kasutanud taksot, kui ei ole tahtnud, et elukaaslane rahaliselt kaotaks, aga mina kaotan siis ikka aega kuna töökoht asub sellise kohapeal, et kui kutsun linnast takso siia, tulevad nad juba arvega, aga lähedal olevaid taksosi on vähe ja neid teinekord saab 3 tundi oodata ja arve läheb siis tõesti kui kohaliku takso võtan 5€ aga kui linnast kutsun siis 25€ + koju sõit 5€. Küsimus oleks kas mul on õigus tööandjalt üldse mingit kompensatsioon küsida?

Vastus: Anni Raigna, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja, Tööinspektsioon, www.ti.ee

Tere!

Tööandjal ei ole kohustust töötaja tööle- ja kojusõitu hüvitada. Pooled võivad selles kokku leppida, kuid tööandjal kohustus seda teha pole. Töölepingu sõlmimisel lepivad pooled kokku töötamise kohas ning töötaja peab töötamise asukohaga (sh transpordivõimaluste ja kuludega) juba tööle asumisel arvestama.

Vastus on antud olemasolevate andmete põhjal. Kui Teil tekib täiendavaid küsimusi, siis võite kirjutada Tööinspektsiooni juristi e-posti aadressile jurist@ti.ee või helistada infotelefonil 640 6000 (E-R 9.00-16.30).